Chomutov – Zloději a vandalové se v loňském roce vyřádili na veřejném osvětlení daleko více, než Technické služby předpokládaly. Zatímco rok 2012 byl v tomto směru na svém konci označen za vůbec nejhorší, ten uplynulý ho výrazně předčil. „Ve svém rozpočtu Technické služby s opravami osvětlení po nájezdech vandalů počítají, meziročně navíc tuto částku navyšují zhruba o deset tisíc korun. Loňský rok ale přesáhl všechny předpoklady, náklady na opravy se zdvojnásobily," uvádí náměstek primátora Martin Klouda.

lampy293Krade se a ničí všechno

Předloni vyšly rekonstrukce osvětlení na zhruba sto tisíc, loni se částka vyšplhala na více než dvě stě tisíc korun. „Pětačtyřicet tisíc stály opravy zničených nebo odcizených svítidel, zbylé výdaje tvořily poškozené kryty, odcizené pojistky či zničené elektrovýzbroje stožárů," sumarizuje ztráty vedoucí provozovny Údržby veřejného osvětlení Jan Dvořák.

Největší problémy v městském parku a na Kamenné

Napravováním škod strávili opraváři celkem 600 hodin. Nejvíce darebáci řádili v hlavním parku, tady kdosi začátkem roku rozbil devět svítidel v řadě. Problémy se často řeší také na Kamenné, Písečné, v Kostelní ulici, ve Stromovce a v podchodu v ulici kpt. Kouby.

Rozbít, zasprejovat, prostřelit

Technické služby se přitom několik let snaží vandalismu předcházet. Kovové kryty lamp se například mění za plastové. Všechno marné. Zloději, i za cenu rizika vlastního zdraví, neváhají krást jiné součástky. Nezřídka jsou světla také rozbita, zasprejována nebo rovnou prostřelena.

Dost se zničí i při bouračkách

Veřejné osvětlení je ve městě poměrně často poškozeno také při dopravních nehodách. „Loni opravy z tohoto důvodu stály přes 223 tisíc korun," uzavírá smutnou statistiku náměstek Klouda.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru