Obrovský úspěch. Jirkovák Milan Dzuriak získal cenu za nejsilnější filantropický příběh posledních 20 let!
Milan Dzuriak
Chomutov

Jirkov – Mladý Jirkovák Milan Dzuriak získal cenu Via Bona za nejsilnější filantropický příběh za posledních 20 let v kategorii „Cena pro mladé filantropy“. Převzal ji v úterý 23. května večer v Praze od zástupců Nadace Via. O vítězích rozhodovala veřejnost v on-line hlasování. Milan Dzuriak navzdory své bolestivé nemoci vyráží na pěší a cyklistické výpravy, aby získal peníze na plnění snů nemocných dětí.

Milana získání ceny dojalo. „Nebudu lhát když napíšu, že do Prahy jsme jeli bez nějaké sebevětší naděje na úspěch, avšak o to větší byla radost, když z obálky zaznělo moje jméno. Občas má i chlap chvíle, kdy se třese a má slzy v očích .... Naštěstí to včera nebylo z pocitu smutku, ale z pocitu radosti, štěstí a překvapení, který mě v daný okamžik celého zaplavil. Tímto vám všem ještě jednou hrozně moc děkuji,“ napsal všem svým příznivcům na facebooku.

2405nadace

Společné foto z udílení cen. Milan Dzuriak je třetí zprava dole. Zdroj: www.nadacevia.cz

Kdo je Milan Dzuriak

Milan Dzuriak byl nadějný sportovec, jehož snem byla olympiáda, jenže přišla rána. Lékaři mu v 18 letech diagnostikovali nemoc kyčlí a krátce na to Bechtěrevovu chorobu. „Ztratil jsem věc, ve které jsem vynikal a kterou jsem žil,“ říká Milan. Z flámování a nejistoty se dostal až nápadem, že zkusí porážet vlastní bolest a bude pomáhat jiným lidem se zdravotními problémy.

Vyrazil na svou první „Cestu proti bolesti“. Rozhodl se na kole objet Česko a žádat lidi, aby posílali peníze na dobročinnost. Jeho kamarád Matyáš, který trpí svalovou dystrofií, snil o tom, že se podívá do Paříže. Zdeněk zase chtěl nový elektrický vozík, protože bydlí na kopci a rodiče se s ním museli tahat znovu a znovu nahoru. Obě přání Milan Dzuriak s příspěvky od dárců splnil.

Ve svých dobročinných expedicích ale pokračoval dál. Jeho druhá cesta vedla pěšky ze Sněžky do rodného Jirkova. Na plnění snů ostatním nemocným vybral 190 tisíc korun.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru