Páteční až sobotní studená fronta vymete (super)tropy z Česka
ilustrační foto: CC0
Chomutov

Ústecký kraj - Nejextrémnější teplota čtvrtečního dne byla naměřena v Tušimicích u Nechranic, a sice 35,6 °C. Druhá nejextrémnější teplota čtvrtečního dne byla naměřena v Teplicích (a v Plzni), a sice 35,5 °C. A i třetí nejextrémnější teplota čtvrtečního dne byla naměřena v Ústeckém kraji, konkrétně v Doksanech, a sice 35,4 °C. Pravděpodobně nepřekvapí, že všechny teploty byly rekordní, alespoň co se 4. srpna týče.

Nicméně to, že severozápadní Čechy jsou drsné, všichni víme už dlouho. Rovněž není velkou neznámou, že první srpnový pracovní týden končí. Pokud jste se těšili, že si o víkendu slunečné a tropické až supertropické počasí užijete i jinak než hnitím v práci, troposféra má jasný vzkaz: tůdle, nůdle, dámy a pánové!

5. srpna: Do cca poledne všude jasno, poté od západu přibude oblačnosti a někdy mezi odpolednem až večerem raději počítejte s přeháňkami a bouřkami, třebaže ne intenzivními... Že obloha přijde o modrý odstín, je docela na prd, neboť nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám ještě okolo 31 až 35 °C.

6. srpna: Do ranních až dopoledních hodin oblačno až zataženo. Původně to vypadalo, že od cca 12:00 na obloze nebude jediný oblak, nyní se zdá, že to úplně nevyjde. Respektive: Ano, ubude jich, avšak spíše na polojasno až oblačno, nikoli na jasno až skoro jasno. Se srážkami sobota pošetří, vlastně, západ a severozápad Čech na tom zase bude nejhůře, přesněji nejsuššeji. Nejvyšší odpolední teploty okolo 21 až 25 °C, nejnižší ranní teploty kolem 16 až 12 °C.

7. srpna: Někdy mezi 11:00 až 15:00, plus minus, se primárně nad Krušnými horami a ve východní polovině západních/severozápadních Čech ukáže nějaký ten stratocumulus či cumulus, ale úhrny srážek budou všude hnusně nulové. A potom se opět vyjasní, čili v neděli to na opalovačku už bude. A co nejvyšší odpolední teploty? Okolo 23 až 27 °C. Nejnižší ranní teploty kolem 14 až 10 °C. Jujda.

8. srpna: Víceméně to samé co v neděli, jen s tím rozdílem, že odpoledne bude až okolo 24 až 28 °C a ráno kolem 15 až 11 °C.

Kdy už konečně pořádně zaprší? Očividně nikdy, přesněji řečeno aktuální výhledy ohledně deště zejí prázdnotou do nevidim. A kdy už se konečně brutálně ochladí? Až přijde podzim, přeci. Ne, teď vážně. Čerstvé výstupy numerických modelů počítají s podzimním rázem počasí od druhé poloviny srpna. Samozřejmě nemají žádnou váhu, je to v podstatě sázka do loterie, počasové loterie. Shrnuto: nejbližší přítomnost bude teplá až horká a suchá jak cyp. Ale dny se zkracují a léto 2022 už pomalu vyhlíží důchod!

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru