FOTO: Sledovali jste? Nebe prozářil superúplněk, podle astronomů ale nebyl až tak moc super
Foto: Laurencia Helásková
Zajímavosti

ČR - Ve středu 13. července 2022 nastal superúplněk, který rozzářil večerní nebe. Svým fotoobjektivem ho zachytila a o výsledek se s námi podělila fotografka Laurencia Helásková z Podbořan. 

A jak si vlastně pojem "superúplněk" vysvětlit, jak k němu dochází? Takto ho přiblížil Astronomický ústav Akademie věd ČR: "O "superúplňku" mluvíme v případě, že se sejdou dvě okolnosti naráz - nastane úplněk a zároveň je Měsíc na své eliptické dráze kolem Země v nejbližším bodě k Zemi, tedy v tzv. přízemí. Přesněji řečeno je to situace, kdy se vzdálenost Měsíce v úplňku liší od nejmenší možné (ta je přibližně 356 500 km) o méně než 10 %. To je trochu umělá konstrukce, která začala být módní teprve nedávno."

Spojení s mimořádně jasným a mimořádně velkým měsíčním kotoučem na obloze je víceméně iluzorní. Především pokud jde o jas Měsíce, záleží na jeho výšce nad obzorem a také na tom, jak přesně se okamžik úplňku shoduje s okamžikem dosažení přízemí (nejmenší vzdálenosti).

Každý "superúplněk" tak není stejně super

"13. července 2022 se Měsíc ocitne v přízemí v 11 hodin dopoledne (bude to 357 267 km), úplněk nastává ve 20:37, Měsíc u nás vychází kolem 21:30. A to už je přece jen rozptyl od nejmenší možné shody. Takže se bude jednat o méně super "superúplněk". I tak Měsíc na naší obloze bude o trochu větší a bude také o něco více svítit. Průměrná vzdálenost mezi Zemí a Měsícem je přitom 384 400 kilometrů," vysvětlovali včera ještě před výskytem samotného jevu vědci z Astronomického ústavu na sociální síti Facebook.

foto

1407uplnek5

1407uplnek2

1407uplnek3

1407uplnek4

Zdroj: Laurencia Helásková

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru