Na jedné straně republiky 25 °C, na té druhé 35 °C. Na jaké budeme my?
ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutovsko - Mnoho toho netrvá dlouho. Tak například životní cyklus bouřky trvá od několika desítek minut až po pár hodin. Během této relativně krátké doby však bouřky kolikrát stihnou uzavřít svazek manželský (spojení více bouřkových buněk do jedné), ale i změnit svou orientaci (rozštěpení jedné bouřkové buňky na více bouřkových buněk). Když už jsme u těch bouřek... Kolikrát je to sakra lokální jev! Viz. pondělní den.

V Bělušicích u Mostu padaly až pěticentimetrové kroupy, v Mostě nespadlo ani ň a v Litvínově a Krušných horách spadly desítky milimetrů srážek (a padaly kroupy). Dycky Most? Spíše dycky sucho. Každopádně zpět k myšlence. Jak asi víte, v polovině minulého pracovního týdne překročila hranici troposféry (dějiště prakticky všech meteorologických jevů), mezosféry (ve které se vyskytují tzv. svítící oblaka) i oběžných drah Země (plných meteorologických družic, ale i harampádí) legenda české meteorologické scény, mistr RNDr. Ján Zákopčaník. Jeho památku nyní uctíme článkem ticha.

...Slunce...

...v...

...duši...

...NAVŽDY...

O článek později:

Bouřky, které nejen v Ústeckém kraji řádily v pondělí 27. června, souvisely s příchodem zvlněného frontálního rozhraní (západní Německo se muselo spokojit se 17 až 19 °C, zatímco ve východním Německu měli až 37 °C). To bude oddělovat celkem svěží vzduch na západě od dosti teplého vzduchu na východě. Protože máme vysokou úroveň inteligence, už víme, jaká je odpověď na otázku v titulku. Přesně tak, Ústecký kraj a sousední kraje se nacházejí v západní části České republiky, a tak budeme v chladnějším vzduchu. Takže máte-li rádi žhavost na maximum, budeme muset vyjet na Moravu či do Slezska, případně na Slovensko. Dobrou zprávu je, že zaprší, s největší pravděpodobností i tam v Mostě.

28. června: Jeden nejmenovaný numerický model si myslí, že v ranních hodinách v oblasti mezi Chebem a Šluknovem dojde k úbytku oblačnosti na jasno až polojasno a že jasná až polojasná obloha vydrží po většinu dne. Tak mu věřme, co Vy na to? Srážky žádné (nebudeme-li počítat noční až ranní dozvuk bouřkové činnosti). Nejvyšší odpolední teploty okolo 21 až 25 °C.

29. června: Tentokrát naopak, nad Podkrušnohorskou magistrálou bude nejvíc mraků (v rámci České republiky). Ráno a následně ještě k večeru/večer počítejte s bouřkami, opět i silnými s velkými kroupami a dalšími neřestmi. Nejvyšší odpolední teploty okolo 21 až 25 °C, tudíž beze změn...

30. června: A je to tady, „výzo“. Ponese se poslední cesta do školy ve znamení dešťových kapek? Ne, poněvadž se všechny podvečerní/večerní bouřky rozpadnou. Po obědě se ale nejspíše objeví další. K tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 23 až 27 °C, mezi Chomutovem a Šluknovským výběžkem okolo 25 až 29 °C, na Moravě a na západě Slovenska okolo 36 až 38 °C. Mezi 7. a 8. hodinou teploty kolem 17 až 21 °C.

A co dál? Na déletrvající a úmornou horkou vlnu to momentálně nevypadá. Ale ani na drsný severák. Nadále spíše letní, sem tam až tropické teploty, mraky, bouřky... Léto zkrátka zůstane v zajetých kolejích. Jestli je to dobře, nebo špatně, to si každý rozhodněte sám.

Slunce v duši!

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru