Po pátečních silných bouřkách se rtuť teploměru rychle vrátí nad 30 °C
Ilustrační foto
Chomutov

Chomutov - Od pondělí 20. června, posledního dne astronomického jara, v Evropě uhodilo 1,15 milionu blesků. Velkou zásluhu na tom měla neutuchající bouřková činnost na území Francie a v bezprostředním okolí. Možná jste postřehli informaci, že kroupy, které padaly ve Francii, měly velikost až iTelefonu SE první generace (2016), respektive průměr až plus minus 10 cm. Mimochodem, takto velká kroupa k zemi může padat i rychlostí větší, než jakou mohou čeští řidiči brázdit dálnice (tj. 130 km/h). Proto se z nemalého počtu Francouzů stali majitelé vysklených aut a proděravěných střech, mimoto zpustošených vinic. Radost určitě neměly ani francouzské pojišťovny... V našich končinách se naštěstí deseticentimetrových ledových projektilů obávat nemusíme, ale centimetrových či dvoucentimetrových ano, jakož i prudkých nárazů větru.

24. června: Přesně půl roku po Štědrém dni Česko navštíví Qiara. Kdo? Nebo spíše co? Tlaková níže, která v uplynulých dnech Francii sužovala supercelárními bouřkami, které právě přinesly ta extrémní krupobití. Na našem území naštěstí něco takového nehrozí, nicméně s menšími kroupami a prudšími nárazy větru raději počítejte. Hlavně, ať už konečně zaprší, celé západní a především severozápadní Čechy se pomalu mění na Saharu. Nejvyšší odpolední teploty okolo 24 až 28 °C, sem tam až okolo 30 °C. Jako první se bouřky objeví v Karlovarském kraji, už někdy kolem poledne (plus minus), pak i na dalších místech. Na trvalý, ale současně mírný déšť si holt budeme muset počkat.

25. června: Během večera se vyjasní, do té doby mraků celkem dost a ještě nepřekvapí bouřka, ale už slabšího charakteru... Nejvyšší odpolední teploty okolo 23 až 27 °C, nejnižší ranní teploty kolem 18 až 14 °C.

26. června: Slunečno, beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 27 až 31 °C, nejnižší ranní teploty kolem 18 až 14 °C.

27. června: Vymetená obloha (no jasně, je pondělí) a k tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 31 až 35 °C. Ráno v minimu kolem 20 až 16 °C.

Napsal Kamil Sojka

 

Na

 

Napsa

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru