Lesy ČR vracejí do krajiny vodu. Tuto nádrž na Chomutovsku obnovily za téměř osm milionů korun
Vodní nádrž na Telčském potoce na Chomutovsku. Foto zdroj: Lesy ČR
Chomutov

Chomutovsko - Vodní nádrž na Telčském potoce na Chomutovsku zvanou Gabrielka obnovily Lesy České republiky za 7,8 milionů korun v rámci vlastního programu Vracíme vodu lesu. Půlhektarové vodní dílo u německých hranic pojme až 12,6 tisíc metrů krychlových vody.

Stovkami vodohospodářských projektů vrací Lesy České republiky do krajiny vodu. Reagují tak na klimatickou změnu a s ní související sucho. Příkladem obnovené lesní nádrže je i Gabrielka v katastrálním území Gabrielina Huť. „Při komplexní rekonstrukci jsme ze zátopy vytěžili sediment, vyměnili výpustný objekt včetně potrubí, zbourali a znovu jsme postavili s použitím moderní železobetonové konstrukce bezpečnostní přeliv pro převádění povodňových průtoků,“ říká Michal Rousek, náměstek severočeského oblastního ředitele Lesů ČR pro vodní hospodářství a investice.

Zároveň vzniklo tak zvané litorální pásmo vodní plochy se stabilní hladinou, tedy plynulý přechod mezi vodním prostředím nádrže a okolním územím, které svědčí vodomilným živočichům, jako je ropucha obecná či skokan hnědý a dalším.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru