Chladná rána skončí, s příchodem léta se oteplí
Pozdně jarní krajina od rozhledny Maják. Foto: e-deniky.cz
Chomutov

Chomutovsko - Rok se s rokem sešel, zas čas léta nadešel. S úterkem neboli s 31. květnem skončí meteorologické jaro. Jak plyne z logiky věci, ve středu 1. června čili na MDD začne meteorologické léto. S astronomickým létem se v tomto roce přivítáme 21. června v cca 11:15 SELČ, kdy severní polokoule završí svou pomyslnou cestu ke Slunci.

V obci Krásná, na jejímž území se nachází nejzápadnější bod České republiky, v den letního slunovratu budou mít světlo od 4:16 do 22:11 (plus minus minutečka) a obec Bukovec, ve které najdeme nejvýchodnější místo u nás, bude mít „rozsvíceno“ od 3:55 do 21:40. Tady můžeme vidět, že případné zrušení letního času by bylo poněkud kontraproduktivní. Ačkoli je pravda, že světlo od 2:55 (do 20:40) může podle některých být oukej. Nejideálnějším, resp. nejvíce korektním řešením by však bylo zrušit světlo i tmu. Všechno zrušit a zakázat a bude.

Zpět k počasí. Poslední květnové dny zchladily. Ráno určitě. V neděli především. V horských mrazových kotlinách bylo pomalu -7 °C (na Šumavě), ale na otužování se vrhla i meteorologická stanice v Kopistech u Mosteckého jezera, poněvadž naměřila až 4 °C. Ke čtyřem stupňům Celsia rtuť teploměru neklesla jen v divočině, ale mimo jiné v Děčíně. V Doksanech nebo v Žatci dokonce zaznamenali 2 °C. Rekordy ale nepadaly. Takový Žatec 29. května 2004 hlásil až 0,9 °C, Doksany v minulosti dokonce čelily mrazu. Konkrétně 29. května 1990 se dočkaly až -0,1 °C. Ach ty devadesátky.

31. května: Do oběda pěkně/hnusně, tj. převážně modrá obloha, mezi obědem a pozdním večerem hnusně/pěkně, tj. v hlavní roli mraky a nepřekvapí přeháňka anebo slabá bouřka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C, nejnižší ranní teploty kolem 6 až 2 °C.

MDD: Mezinárodní den dětí. Máte-li děti, popřejte jim. Jste-li (ještě) dítě, třebaže už zestárlé a s pupkem rostoucím rychleji než inflace, popřejte si. Odpoledne přes dvacet, ráno nějakejch deset, samozřejmě stupňů Celsia. Většinou jasno až skoro jasno, v odpoledních hodinách oblačnosti trochu přibude. Nad Krušnými horami by mohla vzniknou přeháňčička, jinde v cajku, přesněji v suchu.

2. června: Čtvrtek bude v zásadě kopií středy, takže asi tak.

Brutální a dlouhotrvající vlna veder je prozatím v nedohlednu, je ale pouze otázkou času, než se něco žhavého přihodí... Máte-li v plánu v létě vyrazit k móři, jmenovitě do Chorvatska (třeba tím žlutým vlakem), možná oceníte informaci, že teplota Jadranu se v tuto chvíli pohybuje okolo 20 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru