Už zase! Americký lékař vylákal od důvěřivé ženy z našeho regionu přes dva miliony korun
Ilustrační foto
Chomutov

Ústecký kraj - Na smyšlený příběh o zahraničním pracovníkovi pocházejícím ze Spojených států naletěla další žena z našeho kraje. Přišla o nemalou sumu.

Jedenapadesátiletá žena z Lovosic se prostřednictvím sociálních sítí na celosvětové síti internet seznámila s osobou vydávající se za „amerického lékaře“ sloužícího v zahraničí. Během vzájemné komunikace vzbudil údajný lékař v ženě pocit přátelství a získal její důvěru. Následně ji požádal o pomoc s tím, že si na její adresu pošle přes přepravní společnost balík s vysokým finančním obnosem a ona si pak z těchto peněz bude moct vzít částku za náklady, které se zasláním zásilky vzniknou.

"Poškozená s návrhem souhlasila. Následně od ní prostřednictvím údajného přepravce byla požadována opakovaně částka za pojištění balíku, celní poplatek, protiteroristický poplatek a další. Poškozená vše prováděla podle instrukcí údajného lékaře. Celkem přeposlala na různé bankovní účty finanční prostředky ve výši přesahující 2 miliony korun. Přičemž zásilka do dnešní doby nebyla doručena a jsou po ní požadovány stále další platby," uvedla mluvčí policistů Pavla Kofrová. Žena si uvědomila, že pravděpodobně byla podvedena a její další kroky vedly na policejní služebnu. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin podvodu. V případě dopadení hrozí neznámému podvodníkovi až osmiletý trest.

Buďte obezřetní

Anonymního prostředí internetu a jeho možností bohužel využívají také nepoctiví občané. "Proto doporučujeme větší obezřetnosti při navazování nových kontaktů, při nákupech zboží, či využití jiných služeb. Dávejte pozor na sliby týkající se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí. Podvodníci bývají většinou schovaní za identitou váženého a vzdělaného člověka např. lékaře, vojáka, architekta a různých specialistů. Předstírají vážný zájem o vaše soukromí a dobře vědí, co osamělá osoba potřebuje. Nikdy neposílejte peníze někomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí," uvedla mluvčí policistů.

Výše uvedenou trestnou činnost páchají v rámci celého světa dobře organizované skupiny cizinců. Peníze zpravidla putují na střední východ či do jižních zemí a z účelově založených kont jsou přeposlány do bank třetího světa, kde už je nelze dohledat. Samotné šetření věci zpravidla naráží na absenci mezinárodních smluv o policejní spolupráci u zúčastněných států, případně nedohledatelnost místa a toku peněz odkud probíhala komunikace.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru