Bouřky, které se na nás ženou, na západě Evropy budily respekt
Ilustrační foto
Chomutov

Chomutovsko - Život je jako čučoriedka. Někdy sladký, někdy kyselý a někdy úplně plesnivý. Před necelými 17 lety, v noci na sobotu 30. července 2005, v Krušných horách o sladkosti dozajista řeč být nemohla. Tenkrát, v pátek 29. července 2005, vrcholil příliv teplého vzduchu. Ve večerních hodinách dorazily velice intenzivní bouřky, které vznikly na studené frontě postupující přes naše území dále k východu až severovýchodu. Nejpodstatnější je, že pár krušnohorskými obcemi se prohnalo tornádo F2, které má rychlost větru 181 až 253 km/h.

Protože v té době ještě všichni v kapse neměli iTelefon s xmegapixelovým fotoaparátem a ani internet ještě nebyl v podobě, v jaké je dnes, žádná záplava fotografií a zpráv o totálně destruktivní změně klimatu se nekonala. Možná si ale pamatujete na záběry z tzv. televize, konkrétně na záběry dřevěných trámů zaražených do stěn budov. Nabízí se otázka, co všechno zažili naši horští předkové, když naše hory pojmenovali Krušné. To už se zřejmě nikdy nedozvíme...

Z události na konci července 2005 plyne, že ani hory nemusejí být útočištěm před tornády a intenzivními bouřkami obecně. Stejně tak z toho plyne, že k extrémním meteorologickým jevům na našem území docházelo i v minulosti, ať už nedávné anebo pradávné, viz. dosti kusé informace v kronikách. Jedno je zřejmé: podnebí a tím pádem počasí je v neustálém procesu přeměny. Tedy to, co se za „normální“ počasí považuje dnes, nemusí být „normálním“ počasím zítra apod. Což nás vede k dalšímu faktu: být meteorologem je fajn, protože za to může počasí (které si dělá co chce), ne já (a moje špatná předpověď).

20. května: Dorchen a Emmelinde. Dvě tlakové níže, dvě zatím největší bouřkové události roku 2022. Tu první, čtvrteční (související s tlakovou níží Dorchen), počítače trochu podcenily. Bouřky byly silnější, zasáhly větší plochu. V celé centrální části Evropy přístroje detekovaly bezmála půl milionu blesků, z toho většinu na území Německa. Páteční bouřková situace by měla být ještě větší, jinými slovy horší. Bouřky by měly být ještě agresivnější a tentokrát i na našem území. Nejlepší scénář: Bouřky dorazí až v noci, budou už slabší a navíc se budou pohybovat velmi rychle. V (nej)horším případě udeří již v odpoledních hodinách a budou stát za to. Nejspíše ale přijdou ve večerním čase. Mohou být doprovázeny kroupami, tak s tím počítejte (na radarových snímcích krupobití = bílá barva uprostřed, v tzv. jádru, bouřky). Nejvyšší odpolední teploty okolo 24 až 28 °C.

21. května: Po přechodu studené fronty, v ranních hodinách, se přechodně vyčasí, jinak se ale po zbytek dne budou na nebi honit mraky. Nic však nepřinesou. Nejvyšší odpolední teploty spadnou k hodnotám okolo 18 až 22 °C.

22. května: Převážně polojasno až oblačno, ráno a večer polojasno až skoro jasno/jasno, ale beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty skromnější, okolo 17 až 21 °C.

23. května: Pondělí by se taky mělo zakázat. Předposlední pondělní den meteorologického jara 2022 se zřejmě obejde bez deště a bouřek a dalších volovin, ale bez mraků to ani tentokrát nepůjde. Nejvyšší odpolední teploty nicméně popolezou, a to k hodnotám okolo 18 až 22 °C.

Brutální vedro, stejně tak i brutální ochlazení momentálně v dlouhodových výhledech počasí nejsou. Tož těžko říci, jakým směrem se ubere meteorologické léto, které zanedlouho začne.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru