Firmám v Krušných horách se daří i po pandemii, problém ale představuje nedostatek lidí
Německá firma nabízí moderní pracoviště i zajímavé benefity, za prací se sem sjíždějí i desítky Čechů.
Chomutov

Krušnohoří / Erzgebirge - Covid hrozil vysokou nezaměstnaností, přesto se firmě A.I.M. podařilo z nejhoršího vybruslit. Než se konkurence stihla ekonomicky vzchopit, v Lengefeldu už kolaudují dvě nové haly. Díky dobře řízenému krizovému managementu dokázali nejen zachránit valnou většinu pracovních míst, ale vytvořit desítky nových. Naději na nové pracovní uplatnění v nich vidí i řada Čechů, jejichž nábor právě nyní začíná.

Jednou z firem, která se drží na výsluní saského průmyslu, je společnost All in Metal GmbH (zkr. A.I.M.) v Lengefeldu zabývající se výrobou karoserií. Před dvěma lety, s nástupem covidových opatření, se obávala ztráty obchodních partnerů, jako jsou Daimler nebo BMW. Dnes pro rozšiřující se výrobu kolaudují dvě nové výrobní haly.

„Firma All in Metal je novým výrobcem karoserií pro elektroauta značky Mercedes, získat tuhle výrobu se snažila řada konkurentů, v A.I.M. mají schopný management, sehnat nové zakázky během pandemie nebylo jednoduché,“ uvádí Stefan Günther, personalista společnosti Starke Jobs GmbH v Marienbergu, která je za nábor zaměstnanců odpovědná. „Vznikne tak skoro osmdesát nových pracovních míst pro řemeslníky, od operátorů po soustružníky, frézaře a další,“ dodává Günther.

Zaměstnanost v zimě mírně stoupla, řada lidí na pracovních úřadech ale práci má

Ačkoli jsou firmy v Krušných horách konkurenceschopné, významný problém pro ně podle Günthera představuje nedostatek vhodných kandidátů na zaměstnanecké pozice. „Lidé nejsou. Úřad práce v Annabergu sice na konci roku hlásil nezaměstnanost 4,1 procenta, řada uchazečů v evidenci ale práci má, jen přes zimu nepracují. Jsou to stavaři, zemědělci, lesáci. Ti ostatní jsou z drtivé většiny limitovaní třeba zdravotním stavem, věkem nebo mají úzce specializovanou kvalifikaci, tací se do výroby ani nehodí,“ konstatuje Günther.

V regionu nepřibylo navzdory prognózám o dopadu covidových opatření příliš mnoho zaměstnatelných uchazečů o zaměstnání. „Dost často se nesetká pracovní místo s uchazečem ve smyslu kvalifikace, kadeřnice zkrátka chce být kadeřnicí, administrativní pracovník chce zůstat v kanceláři, stejně tak člověk s kvalifikací elektrikáře nenastoupí jako korporátní právník, a tak je to v pořádku,“ vysvětluje Günther situaci na trhu práce.

Češi jezdí do Německa na zkušenou, lákají je hlavně peníze

Do výběrových řízení německých firem mají možnost hlásit i čeští uchazeči. Zejména obyvatelé příhraničí se dlouhodobě poohlížejí po pracovních příležitostech právě za hranicemi. Do firmy All in Metal dojíždí také pětatřicetiletý Miroslav z Chomutova: „Před nástupem do A.I.M. jsem pracoval v Chomutově, firma ale výrobu v Čechách ukončila a přesunula ji do Srbska. Práci v Česku jsem už ani nehledal a rovnou jsem poslal životopis agentuře. Do týdne jsem mohl nastoupit,“ říká Miroslav. „Motivem pro mě bylo naprosto odlišné finanční ohodnocení ve srování s platy na srovnatelných pozicích v Čechách,“ dodává Miroslav.

Podle Günthera ze Starke Jobs spolupracují německé firmy s českými zaměstnanci běžně. „Je jedno, odkud jste. Jsme v Unii, nepotřebujete pracovní povolení, stačí, když se domluvíte německy. Nastoupit se tedy dá obvykle ihned. Na české uchazeče ale zaměstnavatelé kladou jiné požadavky, nad rámec všech ostatních kvalifikačních předpokladů požadují také aspoň základní znalost němčiny a vlastní auto, kterým pak dojíždějí do práce, když přeshraniční doprava stále nefunguje,“ přibližuje Günther.

Krušné hory jsou historicky strategickým místem průmyslu. Ideální poloze pro výstavbu nových výrobních hal firem z celého světa nahrává geografická poloha Krušných hor v samém středu Evropy, jsou také místem, kde se propojuje německá a česká ekonomika. Ve výrobním sektoru pracuje na 33 procent obyvatel Krušných hor / Erzgebirge. Pro firmy je ekonomicky výhodné zahájit výrobu v srdci Evropy, lidské zdroje ale pomalu docházejí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru