Co můžeme čekat od letošních Velikonoc? Ochlazení, ale dorazí také sluníčko
Spousta lidí během volny vyrazí sem: k jezeru Most. Jak se na to obléct? Ilustrační foto
Chomutov

Chomutovsko - Hody, hody, doprovody, dejte roušky chirurgický, nedáte-li chirurgický, dejte aspoň dobře šitý. Moment, to vlastně platilo předloni a loni, letos už ne. Slavíte-li Velikonoce tak, že kromě přejídání (autor tohoto textu trpí obžerstvím, pozn. red.) vyrážíte vstříc koledovačce, připravte se na to, že počasí, na rozdíl od Vás, moc nažhavené nebude. Velikonoční pondělí pošle rtuť v teploměrech k bodu mrazu, samozřejmě v (brzkých) ranních hodinách. Po východu slunce poleze nahoru, byť ne závratnou rychlostí. Když už nic, alespoň nebude pršet (ani sněžit). Ani foukat. Velikonoce s pořadovým číslem 2022 zkrátka budou celkem oukej, co se povětrnostních podmínek týče.

Velikonoce jsou zřejmě nejvýznamnějším pohyblivým svátkem. O tom, kdy je slavíme, rozhoduje první jarní úplněk, přesněji první úplněk po jarní rovnodennosti. Takže pokud náhodou Měsíc bouchne, asi máme po ptákách, respektive po Velikonocích. No ale k tomu asi jen tak nedojde, čili se toho nemusíme bát. Navíc, případná exploze Měsíce by asi bylo to poslední, co bychom zažili, že... Každopádně, před devíti lety byl 18. duben fakt teplý. Letní: Ústí nad Labem 26,2 °C, Teplice 27,1 °C, Děčín 27,2 °C, Žatec 27,2 °C, Doksany 28,7 °C. Naopak před osmačtyřiceti lety byla zimička: Varnsdorf -5,7 °C, Doksy -6,5 °C atd. V roce 1974 byl 18. duben normálním dnem, svátky jara tehdy připadly na 14. a 15. dubna.

Co můžeme čekat od letošních Velikonoc?

Velký pátek: V Krušných horách převážně zataženo, dále ve vnitrozemí i polojasno až oblačno. K večeru a večer se srážkami, a to hlavně v oblasti hor, dále ve Šluknovském výběžku a tam takhle. I na vrcholcích hor půjde o déšť. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C.

Bílá sobota: V noci a zpočátku také ráno všude zataženo, následně se všude vyjasní. Nejdříve na západě (Cheb, Karlovy Vary, Chomutov...), nakonec na východě (Děčín, Šluknov a další). V nočních hodinách v Krušných horách dešťánky přejdou ve sněhánky, jinde ani ň. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C, nejnižší ranní teploty kolem 4 až 0 °C.

Velikonoční neděle: Slunečno, ačkoli ne dokonale. To znamená, že pár mráčků se v průběhu dne objeví, primárně vysokého patra. Tudíž beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C, sem tam až okolo 13 °C, nejnižší ranní teploty kolem 3 až -1 °C.

Velikonoční pondělí: Ráno a večer málo oblačnosti, mezitím trochu více, ale nic na nás padat nebude (zastánci chemtrails by mohli nesouhlasit). Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C, ojediněle ještě tepleji, nejnižší ranní teploty kolem bodu mrazu, lehce nad bodem mrazu. Prostě jako na Velikonoční neděli, oba sváteční dny budou teplotně slušně sladěné.

Tož to by bylo vše. Dnům pracovního klidu a dobrému jídlu zdar!

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru