Silný vítr se rozloučil jen dočasně, vrátí se už ve čtvrtek
Následky včerejšího větru. Foto: HZS Ústeckého kraje
Chomutov

Chomutovsko - Desetitisíce blesků, statisíce odběratelů bez dodávky elektřiny. Takový byl ve zkratce pondělní den ve střední Evropě, respektive v Česku a hlavně v Polsku, kde meteorologické přístroje zaznamenaly cca 25 000 elektrických výbojů známých jako blesky. Sněhové bouřky, které se prohnaly Polskem, se vytvořily na studené frontě, která prošla i Českem. A i u nás se objevilo několik sněhových bouřek, mimo jiné na Ostravsku. V severozápadních Čechách tentokrát nic, nicméně nezapomínejte, že první elektrické výboje roku 2022 byly zaznamenány v okresech Most a Teplice (nad Krušnými horami), a to už 3. ledna.

Bouřkám se v našich končinách v chladnější části roku moc nedaří, ale čas od času se vyskytnou. Samozřejmě, že s klasickými letními bouřkami se úplně srovnávat nemohou, to dá rozum. Každopádně bouřilo a vo tom to je. Ale bouřlivě by bylo i bez sněhových bouřek, neboť fičel severozápadní vítr. Na Sněžce rychlostí (v nárazech) až skoro 200 km/h, přesně až 194 km/h, přičemž na vrcholcích Krušných hor měl rychlost do 100 km/h. Na stanici v Ústí nad Labem, na té, která je v kopcích nad samotným městem, bylo naměřeno až 83 km/h. To už je pořádnej fičák. A pozor, na Milešovce byl naměřen poryv o síle až 130 km/h.

Už během pondělního večera větry utichly a nastal větrný mír. Protože však nežijeme v dokonalém světě (to teda fakt ne), tak tento mír nebude mít dlouhého trvání. Ostatně, z titulku víme, že ještě před víkendem nás zase potrápí větry. A co o víkendu?

18. ledna: Mraků až až, ale srážek poskrovnu. Pouze na horách asi nastane nějaká ta sněhánka (slabá). Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, nejnižší ranní teploty kolem 0 až -4 °C.

19. ledna: Do cca poledne velká oblačnost, pak se od západu vyjasní, ale naneštěstí jen na asi 5 nebo 6 hodin, plus minus, potom se od západu zase zatáhne. Nejvyšší odpolední teploty okolo -1 až 3 °C, nejnižší ranní teploty kolem -1 až -5 °C. Jo, srážkové úhrny žádné.

20. ledna: Opět dorazí čerstvé až silné severozápadní proudění, a to víceméně ze stejného důvodu, proč dorazilo v pondělí. Nad Britskými ostrovy bude tlaková výše, nad severní a východní Evropou naopak tlaková níže. Česko bude dalo by se říci přesně mezi těmito tlakovými útvary, z čehož plyne větrné počasí. Detaily se nezdržujme, prostě bude foukat. Jak moc? V podstatě jako v pondělí, takže sem tam středověk (nou elektřina), sem tam strom nebo větev na silnici... Teď se nabízí otázka, jak to tady bude za nedobrých povětrnostních podmínek vypadat v době, kdy všechno, od aut až po rychlíky do Práglu, bude řídit umělá inteligence? Á, no jo, tou dobou asi budou lidé mít jiné starosti... No nic. Foukat bude. A co sněžit? Taky bude. Ale ne nijak extra, až na hory, kde pár čísel připadne. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 2 °C, nejnižší ranní teploty kolem těch samých hodnot.

Předběžný odhad na víkend: Uklidnění větru, plná vláda tlakové výše se středem nad Britskými ostrovy. Srážek nemnoho (nic), maxima do -2 až 2 °C. Taková normální středoevropská zima prostě.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru