Změny v cestování po Ústeckém kraji: Kde pojedou jinak autobusy i vlaky a kde se zdraží?
Autobusové nádraží v Žatci. Ilustrační foto
Chomutov

Ústecký kraj -  Nové jízdní řády vstoupí v platnost v neděli 12. prosince 2021. V rámci linkové autobusové dopravy dojde k drobným časovým změnám v jízdních řádech a změnám dopravců.

Na Ústecku dojde k několika časovým posunům pro zlepšení návaznosti spojů. Z důvodu přeplnění linky 452 v létě mezi Ústím a Tisou bude od dubna 2022 zavedena nová turistická linka 461 Ústí – Libouchec - Sněžník v rozsahu pěti párů spojů, bude jezdit o víkendech od dubna do října a umožněna bude i přeprava kol.

Na Děčínsku dojde k rozšíření přepravy jízdních kol na odpoledním páru linky 434.

Na Chomutovsku dojde k časovým posunům u víkendových spojů autobusové linky 561 Chomutov – Hora sv. Kateřiny z důvodu zachování návaznosti na linku 521 Litvínov - Olbernhau (směr Olbernhau).

Na Litvínovsku dojde k drobným časovým posunům na autobusových linkách 521 Litvínov – Olbernhau a lince 523 Litvínov – Český Jiřetín z důvodu zlepšení návazností v Litvínově na vlakovou linku U3 směr Ústí nad Labem. Na autobusové lince 526 Litvínov – Dlouhá Louka dojde k drobným časovým posunům v jízdním řádů a zavedení trvalého provozu cyklobusů na této lince.

Na Podbořansku bude na lince 745 Žatec – Ležky obsluhována nová zastávka Lubenec, u dálnice.

Litoměřicka a Dolního Poohří se dotkne také několik drobných změn. Dojde k posílení přeplněných školních spojů do Litoměřic a Roudnice (linky 684 a 635). Dále bude přečíslována linka 655 Lovosice – Libochovice na linku 652, jízdní řád na lince zůstane stejný.

Na Teplicku bude zavedena nová noční linka 804 Teplice – Krupka, která nahradí zkrácenou linku 802, dále bude v oblasti zaveden nový pár spojů linky 493 Teplice – Moldava.

Na Šluknovsku bude vzhledem k ukončení komerční linky Rumburk – Varnsdorf – Praha (Quick Bus, a.s.) doplňováno spojení na lince 400 (spolupráce s Libereckým krajem).

Železnice

Na železnici bude podoba jízdního řádu zachována v podobném rozsahu jako v roce 2021. Dojde jen k drobným úpravám. Dále se čeká výrazné omezení provozu, které se dotkne linek U28 a RE20, v důsledku stavebních prací v úseku Dolní Žleb – Bad Schandau. Od úterý do neděle bude v celém úseku jednokolejný provoz a v pondělí úplná výluka, kdy budou vlaky v úseku Děčín – Bad Schandau nahrazovány náhradní autobusovou dopravou (dotkne se i Ex5). Novinkou roku 2022 bude zavedení nové turistické linky T11 Děčín – Telnice. Na tzv. Kozí dráze pojedou vlaky o víkendech a svátcích v režimu turistické linky od dubna do října.

Na Teplicku jezdí nový dopravce

Ke změně autobusového dopravce dojde na Teplicku od 1. 12. 2021. Oblast bude obsluhovat ČSAD Slaný s.r.o. Rozsah dopravy zůstane téměř stejný. V oblasti budou nasazeny nové zelené, nízkopodlažní, klimatizované autobusy, které budou vybaveny kamerovým systémem a automatickým systémem pro sčítání osob. Odbavení bude možné kromě papírového jízdného, mobilní aplikace DÚKapka, také pomocí bankovních karet. Nových autobusových jednotek bude téměř 40.


 

V rámci autobusové dopravy na Vejprtsku bude od 1. 5. 2022 platná nová desetiletá smlouva, dopravu zde zajistí Autobusy Karlovy Vary a.s., rozsah dopravy bude navýšen o cca 10 %.

Na vlakové lince L4 Mladá Boleslav – Česká Lípa – Rumburk dojde od 12. prosince 2021 ke změně dopravce na Die Länderbahn CZ, s.r.o. Ministerstvo dopravy mění pro vlakovou linku R23 Ústí nad Labem – Kolín dopravce, České dráhy nahradí RegioJet.

V Mostě budou zdražovat ceny

V rámci změn v tarifu a odbavení budou od 12. prosince 2021 na lince L7 (dopravce Die Länderbahn) uznávány i vydávány jízdní doklady DÚK v papírové podobě, uznáváno bude i jízdné v aplikaci DÚKapka i v rámci bezkontaktní čipové karty DÚK.

Dopravce bude dále vydávat i uznávat tarif trilex. V prosinci je také plánováno rozšíření funkcionalit mobilní aplikace DÚKapka, kdy se nákup jízdenek rozšíří o možnost časových kupónů. Od spuštění (březen 2021) si aplikaci stáhlo téměř 15 tisíc uživatelů.

Od 1. ledna 2022 dojde také k navýšení cen v tarifních zónách Most a Litvínov a mezi těmito městy. Dále bude na všech linkách Libereckého kraje částečná integrace tarifu DÚK (uznávání jízdenek v papírové podobě). Od roku bude kraj při plánování dopravy postupně aplikovat nový Plán dopravní obslužnosti na roky 2022 – 2026. Aktualizované jízdní řády DÚK najdou cestující zde.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru