Na Česko se žene sníh, spadnou ho desítky centimetrů. I v našem kraji?
ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutovsko - Během pátku přes Slovensko přejde střed tlakové níže, která v noci ze čtvrtka na pátek přinesla na pobřeží Jaderského i Jónského moře intenzivní bouřky. My se bouřek bát nemusíme, na ně už je u nás moc zima. K nám tato tlaková níže, kterou Němci pojmenovali Yilmaz, přinese trvalé a vydatné sněžení. Za nějakých deset hodin spadne až mezi 20 až 25 mm srážek ve formě sněhu (obecně platí, že 1 mm srážek = 1 cm sněhu), a to při teplotách zpočátku lehce nad nulou, potom u bodu mrazu.

Půjde o první významnou sněhovou nadílku sezóny 2021/2022. Samozřejmě se nabízí otázka, zdali se tato událost nějak týká i severozápadních Čech?

Odpověď zní:

26. listopadu: Sníh začne padat mezi 8. až 10. hodinou a chumelenice potrvá až do večerních hodin. Takže máte-li rádi sníh, budete mít svůj den. Akorát je tu jeden menší háček, a sice ten, že budete muset vyrazit na Moravu nebo do Slezska, nejlépe do Beskyd. Správně, severozápadním Čechám se srážkové pásmo úplně vyhne. Jako fakt úplně. Nespadne ani vločka. Tedy doslovně se možná nějaká sněhová vločka ukáže, ale... No rozumíme si. Podobně/stejně na tom bude i Praha, čili média o sněhovém armageddonu zřejmě informovat nebudou. I když, máme tu Brno... Ale zpět do našich končin. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C a ačkoli beze srážek, mraků bude hodně.

27. listopadu: V průběhu noci se přechodně a jen místy/ojediněle vyčasí na skoro jasno až polojasno, ale jinak lze po celý den počítat s velkou oblačností neboli s oblačnou až zataženou oblohou. Objeví se alespoň sněhánky? S největší pravděpodobností ne. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, nejnižší ranní teploty kolem 1 až -3 °C.

První adventní neděle: Vánoční trhy zrušeny... RIP, Vánoce 2021. To je první smutný fakt. A druhým smutným faktem je, že přes Českou republiku přejde další vlna sněžení, byť slabší než ta páteční, která opět úplně opomene, že existuje něco jako Ústecký nebo Karlovarský kraj. Pár modelů dává menší šance Šluknovskému výběžku, každopádně raději se s adventním sněžením rozlučte. Nebo holt hurá směr východ. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, nejnižší ranní teploty kolem 2 až -2 °C.

28. listopadu: Zase pod mrakem, tentokrát se sněhovými přeháňkami, třebaže jen v Krušných horách. Nejvyšší odpolední teploty okolo -1 až 3 °C, nejnižší ranní teploty kolem 0 až -4 °C.

Aktuální dlouhodobý výhled počasí není úplně nejhorší – pro horské oblasti. Do nížin, tam se zatím zima v pravém slova smyslu nechystá.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru