Prohlášení Krajské zdravotní: Kvůli covidu může být omezena méně akutní péče
Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem. Ilustrační foto
Chomutov

Ústecký kraj - Nemocnice Krajské zdravotní (KZ) zaznamenávají v posledních týdnech, stejně jako po celé republice, narůstající počet osob hospitalizovaných s nemocí COVID-19. Na základě informací o šíření COVID-19 v populaci Ústeckého kraje se zároveň předpokládá, že tento počet bude v příštích týdnech dále narůstat. Péče o pacienty s COVID-19 je náročná a významným způsobem čerpá zdroje KZ. V současné situaci proto není možné poskytovat méně akutní (elektivní) péči v rozsahu, v jakém bylo původně plánováno. Přinášíme celé prohlášení společnosti, která v Ústeckém kraji provozuje největší nemocnice.

KZ v souladu s platnou legislativou respektuje právo člověka na poskytování zdravotních služeb podle pravidel vědy a uznávaných medicínských postupů, při respektování individuality pacienta, s ohledem na konkrétní podmínky a objektivní možnosti. V případě vyčerpání vzácných zdrojů je přípustné (zejména dle příslušných ustanovení zákona o zdravotních službách a v souladu s aktuálně platnými mimořádnými opatřeními) omezení běžného standardu péče nezbytné pro udržení co největšího stále ještě možného rozsahu dané péče, pokud nelze v konkrétním případě postupovat jinak. I tento postup je považován za postup „de lege artis“. Alokace zdrojů přitom může vést k omezení práva pacientů na ochranu zdraví a přístup ke zdravotní péči. Jakákoli diskriminace na základě kritérií přímo nesouvisejících s předpokládaným klinickým výsledkem péče (zejména na základě sociální nerovnosti, rasy, pohlaví, disability, diagnózy, stavu vakcinace či pouze věku) je nepřípustná.

KZ v souladu s etickými principy medicíny při zajištění péče respektuje mj. princip spravedlivosti, férovosti a rovného přístupu k pacientům (všichni jsou si rovni, nelze nikoho diskriminovat na základě kritérií přímo nesouvisejících s předpokládaným klinickým výsledkem péče).

KZ v kontextu výše uvedeného řídí zdravotní péči zejména s ohledem na její bezprostřední naléhavost. Primárně je zajišťována péče o pacienty s hrozícím selháním životních funkcí, bez ohledu na příčinu takového stavu. V případě dostatku zdrojů je pak dále poskytována v co největším rozsahu i péče méně akutní (elektivní). S předpokládaným dalším nárůstem počtu akutních pacientů s onemocnění COVID-19 tak může být tato elektivní péče na nezbytně nutnou dobu omezena.

KZ v souladu s poznatky lékařské vědy apeluje na všechny obyvatele Ústeckého kraje, aby přispěli k omezení šíření COVID-19 důsledným dodržování protiepidemických opatření. Dále vyzývá všechny dosud neočkované osoby starší dvanácti let (či v případě nezletilých jejich rodiče), aby neprodleně postoupily očkování proti viru SARS-CoV-2. U osob starších šedesáti let pak naléhavě doporučuje třetí posilující dávku očkování. Očkování významně snižuje riziko závažného průběhu COVID-19 o více než 80 %.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru