Nastal čas vytáhnout kabáty! Ochladí se a sníh se objeví i v nížinách
Počasí bude chladnější. Ilustrační foto
Chomutov

Chomutovsko - Už za týden uděláme tečku. Doopravdy. A to za meteorologickým podzimem. Ve středu 1. prosince začne meteorologická zima. To je možná důvod, proč v následujících dnech teploty půjdou dolů a sněhové vločky se ve větším množství objeví i v nejnižších polohách. Že bychom do adventu vstoupili v zimních duchu? Asi je to jedno... Mottem letošního (před)vánočního času totiž je: Zrušeno! Řada českých měst již totiž zrušila akci k rozsvícení vánočního stromu. Slavné Prahy nevyjímaje. Tečko, kde jsi?

Minule jsme se bavili o tom, že v roce 1965 byla první adventní neděle krásně bílá, pardon, zasněžená. A kdy byla pořádně mrazivá? Třeba v roce 1993, tedy relativně krátce po vzniku Absurdistánu, oficiálně České republiky. Je ale docela pěkné, zajímavé, jak chcete, že hned první adventní neděle v historii samostatné České republiky byla co se počasí týče idylická. Ani přes den totiž rtuť teploměru nešla nad bod mrazu a na zemi leželo x centimetrů sněhu. Podívejme se, jak 28. listopad 1993 vypadal napříč severozápadními Čechami (Tmin = teplotní minimum, Tmax = teplotní maximum):

  • Žatec: Tmin -6,0 °C, Tmax -1,0 °C, 10 cm sněhu
  • Ústí nad Labem: Tmin -6,2 °C, Tmax -1,1 °C, 8 cm sněhu
  • Děčín: Tmin -6,5 °C, Tmax -2,0 °C, 11 cm sněhu
  • Varnsdorf: Tmin -8,3 °C, Tmax -5,4 °C, 21 cm sněhu
  • Teplice: Tmin -8,6 °C, Tmax -3,0 °C, 8 cm sněhu
  • Kadaň: Tmin -9,2 °C, Tmax -3,4 °C, 10 cm sněhu
  • Nová Ves v Horách: Tmin -11,1 °C, Tmax -6,0 °C, 30 cm sněhu
  • Měděnec: Tmin -11,7 °C, Tmax -7,0 °C, 24 cm sněhu

Přátelé, uctěme v tento moment několika sekundami ticha zlaté devadesátky...

A nyní zamáčkněme slzu a podívejme se, co je před námi:

23. listopadu: Ráno, resp. do cca 8:00, všude, od Aše až po Šluknov, jasno. Poté se od severozápadu postupně zatáhne a tečka. To znamená, že už se pak neroztáhne. Srážky žádné, s výjimkou Krušných hor, kde by se mohly objevit decentní přeháňky. Spíše ale nikde nespadne ani kapka, ani vločka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C, nejnižší ranní teploty kolem -2 až -6 °C.

24. listopadu: Přesně měsíc před Štědrým dnem se ničeho zajímavého nedočkáme. Obloha bude většinou bílošedá neboli oblačná až zatažená, možná, že až padne tma, tak mraků ubude a místy se ukážou hvězdy. Srážkové úhrny na 99,9 % nulové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, sem tam okolo 6 °C, nejnižší ranní teploty kolem 2 až -2 °C, pokud by někde bylo méně mraků, tak i kolem -4 či -5 °C.

25. listopadu: Inverze. Jedno slovo, ale plně dostačující k popisu čtvrtečního počasového chodu. Ráno mráz, resp. kolem -1 až -5 °C, odpoledne okolo 0 až 2 °C, rozpustí-li se dříve nízká inverzní oblačnost, tak okolo 5 až 7 °C. Ale raději počítejte s tím, že bude hnusně a zima.

Počkat, kdy se objeví ten sníh v nížinách?! Zatím se zdá, že v pátek odpoledne, a to hlavně na Moravě a ve východních Čechách. Nejméně, pokud vůbec, by mělo sněžit v Ústeckém kraji. Sněhánky, hlavně v Krušných horách, se rýšují také na víkend, přičemž i pod horami by denní maxima měla být jen zlehka nad bodem mrazu, mezi 1 až 3 °C. Ladovská zima z toho ještě nebude, ale kdoví, třeba dorazí na Vánoce.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru