Schváleno! Chomutov změnil poplatky za odpady, lidé si připlatí o dvě stovky
ilustrační foto
Chomutov

Chomutov – Na pondělním zasedání zastupitelstva statutárního města Chomutova byla schváleno nové znění Obecně závazné vyhlášky o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství, která mění výši poplatku za odpady.

V prosinci roku 2020 vstoupil v platnost nový zákon o odpadech, který přímo novelizoval zákon o místních poplatcích. Obce nyní mohou zvolit buď paušální poplatek nebo platbu za skutečné množství vyprodukovaného odpadu ať už podle hmotnosti nebo objemu.

„Několikrát se toto diskutovalo v radě města a došlo ke shodě, že zůstaneme u paušálního systému,“ uvedl Jan Mareš, vedoucí odboru ekonomiky chomutovského magistrátu.
Do poplatku se nyní nově propočítávají celkové náklady na obecní systém odpadového hospodářství. „Loni kalkulace vycházela na 714 korun a platilo se 600, nyní kalkulace vychází na 804 a poplatek je tedy stanoven na 800 korun pro roky 2022 až 2023,“ uvedl na zasedání zastupitelstva Mareš s tím, že maximální částka může činit až 1200 korun za osobu a rok.

Novinkou je, že poplatek je povinna hradit každá osoba s pobytem obci, tudíž poplatek se nově bude týkat i například cizinců s přechodným pobytem.

Stále zůstává v platnosti, že vyhláška města od poplatku osvobozuje držitele průkazu ZTP/P, ty občany, kteří se zdržují více než 6 celých po sobě jdoucích kalendářních měsíců mimo území České republiky a osoby do 26 let věku, které jsou studenty denního studia střední, vyšší odborné a vysoké školy nebo konzervatoře s dojezdovou vzdáleností více než 70 km. Ze zákona jsou od poplatku osvobozeni také děti v dětských domovech, Klokáncích, výchovných ústavech a senioři v zařízení sociální péče a osoby v domovech pro zdravotně postižené a osoby ve výkonu trestu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru