Od ledna se zvýší platy ve státním a veřejném sektoru. O kolik si zaměstnanci přilepší?
ilustrační foto
Chomutov

ČR - Od 1. ledna 2022 se zvýší platy většiny zaměstnanců ve veřejném a státním sektoru o 1 400 korun. Stejné zvýšení se bude týkat i vojáků a příslušníků ozbrojených sborů. Příslušná nařízení vlády schválil kabinet Andreje Babiše na mimořádné schůzi ve středu 10. listopadu.

Zvýšení platů ve veřejném a státním sektoru bude podle rozhodnutí vlády realizováno ve dvou částech. Platové tarify zaměstnanců se zvýší plošně o tisíc korun, o dalších 400 korun bude zvýšena nenároková složka platu. Stejným principem se zvyšují i platy policistů a dalších ozbrojených složek a také platy vojáků z povolání.

Výjimku z tohoto plošného navýšení budou mít učitelé a částečně zdravotníci. V případě pedagogických pracovníků se od ledna zvýší jejich platové tarify o tři procenta. V případě zdravotnických profesí, které nejsou hrazeny ze státního rozpočtu, ale na základě úhradové vyhlášky ze zdravotního pojištění se až do sedmé platové třídy zachová obecný princip platný pro státní zaměstnance, od 8. platové třídy pak dojde k navýšení tarifů o šest procent.

Vláda se zabývala také dalšími možnostmi pomoci domácnostem postiženým dramatickým navýšením cen energií. Vláda se seznámila s informací ministryně práce a sociálních věcí o možnostech pomoci prostřednictvím systému sociálních dávek, tedy prostřednictvím institutů příspěvku na bydlení, doplatku na bydlení a mimořádné okamžité pomoci. Shrnutí těchto možností obsahuje tisková zpráva Ministerstva práce a sociálních věcí.

Kromě toho vláda bude pokračovat ve vyjednáváních s Evropskou unií, jak vzniklou situaci na trhu s energiemi efektivně řešit. „Vyzval jsem pana vicepremiéra Havlíčka, aby napsal dopis Evropské komisi, protože není možné, aby Energetický regulační úřad podle směrnic nemohl kontrolovat, jak obchodníci s energiemi obchodují. Bohemia Energy nevyrábí energii. Přece není normální, aby někdo prodával zboží, které ještě nemá nakoupené,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru