V Česku se zvyšuje počet lidí, kteří opakovaně onemocněli kvůli novému koronaviru
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

ČR - Počet potvrzených opakovaných infekcí covid-19 v ČR se výrazně zvýšil. Pokud onemocníte novým typem koronaviru, neznamená to tedy, že jste zcela chráněni před další infekcí. I po prodělání onemocnění je vhodné se nechat očkovat. Informuje o tom Státní zdravotní ústav.

Z průběžné analýzy dat vyplývá, že v České republice od začátku pandemie do konce října 2021 evidujeme celkem 4680 potvrzených opakovaných symptomatických onemocnění covid-19. Relativní výskyt opakovaných infekcí tedy zůstává nadále nízký, ale vzhledem k významnému nárůstu počtu reinfekcí od poslední aktualizace je zřejmé, že ani prodělání nemoci neposkytuje plnou ochranu před další infekcí virem SARS-CoV-2.

V souladu s aktuálně platnou evropskou definicí pro reinfekci považujeme i v ČR za reinfekci opakované, potvrzené, symptomatické onemocnění covid-19, kde mezi první a druhou epizodou onemocnění uběhlo 60 nebo více dnů. K většině opakovaných onemocnění ovšem došlo s odstupem podstatně delším, medián intervalu mezi první a druhou epizodou onemocnění u hlášených případů byl 158 dní.

„V období od 1. března 2020 do 31. října 2021 bylo nahlášeno do Informačního systému infekční nemoci (ISIN) celkem více než 1 milion 750 tisíc případů covid-19. Mezi těmito případy jsme identifikovali 4680 potvrzených opakovaných symptomatických onemocnění covid-19, z toho 2699 u žen a 1981 u mužů. Věkové rozpětí osob, které prodělaly reinfekci je 0 až 99 let, medián 39 let. Interval mezi první a druhou epizodou onemocnění byl v rozmezí 61 až 658 dní,“ uvádí data vedoucí Oddělení biostatistiky SZÚ RNDr. Marek Malý, CSc. Kromě tohoto počtu bylo identifikováno ještě 4283 případů možných reinfekcí covid-19, u nichž však minimálně jedna z epizod onemocnění proběhla bezpříznakově.

„Pouze za měsíc říjen 2021 evidujeme celkem 1263 potvrzených opakovaných symptomatických onemocnění covid-19. U těchto osob byl interval mezi první a druhou epizodou onemocnění v rozmezí 63 až 658 dní a medián 307 dní, tedy zhruba 2x delší než v kompletním souboru dat o reinfekcích. To představuje reálnější ukazatel odstupu možného opakování nemoci. Z těchto údajů také zřetelně vyplývá, že k „vyvanutí imunity“ dochází nejen po očkování, ale i po onemocnění,“ upozorňuje Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

Frekvence výskytu reinfekcí covid-19 v ČR zůstává ale celkově nadále nízká. Všechny výše uvedené případy dohromady představují přibližně 0,5 % ze všech osob v riziku, tedy těch, které onemocněly v období více než 60 dní před koncem sledovaného období. „Data nicméně potvrzují vhodnost očkování proti covid-19 i u osob, které v minulosti tuto infekci již prokazatelně prodělaly,“ uzavírá lékař Kynčl.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru