Tradiční severočeská pekárna Japek je v úpadku. Smrtící jsou ceny energií a tlak řetězců
Pekárna Japek. Foto: archiv
Chomutov

Litvínov – Pekárna Japek z Litvínova, která je na trhu téměř třicet let, je v úpadku. Vyplývá to z pátečního usnesení Krajského soudu v Ústí nad Labem. Podle pekárny mohou za finanční situaci rostoucí ceny energií, surovin i tlak řetězců na co nejnižší ceny potravin.

Krajský soud v pátek 12. listopadu vyzval věřitele Japeku, aby přihlásili své pohledávky. Pekárna Japek svůj insolvenční návrh odůvodnila mimo jiné tím, že dle sestaveného seznamu závazků má 105 věřitelů. Celková výše závazků ke dni sestavení seznamu závazků činí celkem částku přesahující 41 milionů korun. Z toho závazky vůči zajištěnému věřiteli činí přes 10 milionů korun. Část závazků byla při podání insolvenčního návrhu již déle jak 3 měsíce po lhůtě jejich splatnosti.

Podle insolvenčního návrhu je oblast podnikání Japeku „dlouhodobě pod enormním tlakem obchodních řetězců, které svým přístupem stlačily dodavatelské ceny vysokoobrátkových typů zboží (zejm. pečiva pro denní spotřebu) často až pod hranici ceny vstupů.“

Japek se tomuto dlouhodobému nepříznivému trendu na trhu snažil čelit zavedením nových produktů, což se mu v průběhu roku 2020 částečně podařilo. Aktuálně však čelí hned několika souběžným skutečnostem, kdy podstatnou část těchto skutečností není dlužník schopen jakkoliv objektivně ovlivnit, které jsou neslučitelné s dalším pokračováním podnikání a provozování podniku dlužníka.

V několika posledních měsících byl Japek zasažen dramatickým vývojem na trhu s energiemi, zejména znásobením ceny plynu, dále surovinovou krizí související s razantním vzestupem cen výrobních vstupů, zejména mouky, a dále též výrazným vzestupem cen obalových materiálů.

Japek není bohužel schopen tyto dramaticky vyšší náklady na výrobu jakkoliv promítnout do navýšení cen svých výrobků.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru