Benzín je teď nejdražší za posledních více než devět let. Je tu ale jedna dobrá zpráva pro řidiče
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

ČR - Benzín Natural 95 se u českých čerpacích stanic nyní prodává za více než 37 korun za litr, plyne z aktuálních dat CCS. Je tak nejdražší za celé období od října 2012, tedy za více než devět let. Nafta stojí přes 36 korun za litr. Nafta je tak nejdražší od října 2014. Její cena je z historického hlediska níže než cena benzínu, neboť vláda letos snížila spotřební daň z motorové nafty, což její cenu o několik desítek haléřů stlačuje.

Pohonné hmoty v Česku zdražují prakticky soustavně od začátku letošního roku, kdy se ještě litr benzínu prodával za méně než 27,90 koruny a litr nafty vyšel dokonce na méně než 27,20. Během druhé poloviny listopadu ale jejich zdražování ustane. V následujících sedmi dnech se dostaví jen nepatrný růst cen, v jednotkách haléřů na litr. Klíčovým důvodem je zastavení, ba zvrácení trendu oslabování koruny vůči dolaru, který byl patrný od první poloviny září. Koruna má nyní tendenci vůči americké měně, v níž se ropa obchoduje, spíše zpevňovat, což odráží razantní zvyšování úrokových sazeb v podání České národní banky. K němu opět došlo v minulém týdnu a trhy nyní sází na to, že už během tří měsíců se základní úroková sazba ČNB dostane na úroveň 3,75 procenta, tedy o další procentní bod nad úroveň stávající.

Dobrá zpáva: Zdražovat se dál nebude

„Růst cen pohonných hmot ovšem v ČR ustane i proto, že se pozastavil vzestup ceny ropy Brent. Ta se nyní prodává o zhruba čtyři dolary na barel levněji než ve druhé polovině října, kdy její cena dosáhla úrovně nad 86 dolary za barel – tedy prakticky maxima od roku 2014,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Růst cen ropy ustal, neboť trh nyní sází na to, že americká administrativa uvolní část barelů ze svých strategických rezerv. Jedenáct demokratických senátorů již tento týden v dopise vyzvalo prezidenta Joea Bidena, aby provedl kroky ke zmírnění inflace, zejména v oblasti cen energií. Zdražování pohonných hmot v USA může stát Bidenovu administrativu cenné politické body. Trh se nyní kloní k tomu, že poté, co Biden minulý týden neuspěl s tlakem na Saúdskou Arábii a další tradiční těžaři, a ti tak svoji těžbu nezvýší, uchýlí se nyní Bílý dům právě k čerpání ze strategických rezerv. To by vytvořilo dodatečnou nabídku ropy ve světě, a stlačilo tak její cenu. Přitom pokud se cena Brentu nevrátí nad 85 dolarů za barel, je další zdražování pohonných hmot v ČR prakticky vyloučené, leda by citelně oslabila koruna.

Historický rekord nepřekonáme

„Růst cen pohonných hmot v Česku by měl ustat už v polovině listopadu. Zatím tak nelze počítat s tím, že by se cena benzínu či nafty přiblížila hranici 40 korun za litr jako v roce 2012, kdy byly pohonné hmoty v ČR historicky vůbec nejdražší. Benzín se tehdy, v polovině září 2012, prodával průměrně za více než 38,50 koruny za litr, nafta stála až 37,20 koruny za litr,“ okomentoval situaci Kovanda.

Růst cen pohonných hmot by měl během listopadu ustat také v dalších sousedních či blízkých zemích. Benzín je aktuálně levnější než v ČR tradičně v Polsku a pak také ve Slovinsku či v Maďarsku. V Rakousku je jeho cena srovnatelná. V Chorvatsku, na Slovensku či v Německu je dražší. Nafta je levnější v Polsku. Na Slovensku, v Rakousku, v Maďarsku, v Chorvatsku, ve Slovinsku a samozřejmě i v Německu vyjde nafta dráž než v Česku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru