Míří k nám bouře Torben. Ukončí inverzní charakter počasí?
Ilustrační foto
Chomutov

Chomutovsko - Státní hranici České republiky zanedlouho překročí poměrně hluboká tlaková níže, kterou na Svobodné univerzitě v Berlíně pojmenovali Torben. Ta ve čtvrtek na Britské ostrovy přinesla nárazy větru o rychlosti až přes 100 km/h. Přichází od severozápadu, takže s sebou nese čistý vzduch z Atlantického oceánu. Vysvobodí nás ze sevření inverzních mlh a nízkých oblaků, byť za cenu výrazného zesílení větru?

Ani tento rok to svatomartinské pranostice nevyšlo. Vlastně, s ohledem na uplynulé roky to vypadá, že bílý kůň svatého Martina již před nějakou dobou skonal. Nebo možná skonali oba. Tak jako tak, i kdyby pan svatý Martin vlastnil celé stádo bílých koní, živých, nic by se nezměnilo. Do střední Evropy totiž proudil teplý vzduch od jihovýchodu, po zadní straně oblasti vyššího tlaku vzduchu, a tak byl možný pouze jeden scénář, a sice od rána do večera mlhavo, sychravo, zkrátka na prd. Avšak někteří by mohli namítnout, že letošní 11. listopad byl nádherný. Je to opravdu tak, vždyť na vrcholcích hor rtuť teploměru atakovala desítku a od východu do západu slunce byla vymetená obloha. Představte si, že na Šumavě bylo až 18 °C! V Krušných horách maxima dosahovala cca 12 °C. Naopak v nížinách, tam sotva atakovala hranici 5 °C.

Nevakcinované občany České republiky podle všeho čekají dva poslední „svobodné víkendy“. V jakém počasovém duchu se ponese ten první?

12. listopadu: Pátek bude kopií čtvrtka, čili nejlepší bude vyrazit na hory. A to třeba vlakem z mosteckého nádraží. Počkat, v pracovní dny osobák do Moldavy v Krušných horách nevyráží... Tak nic.

13. listopadu: Minimum slunečních paprsků a maximum oblačnosti i v sobotu. Zpočátku půjde o inverzní nízkou oblačnost, avšak během dne z Německa dorazí i oblačnost spojená s onou bouří Torben. Ne, větrů se bát nemusíte. Tlaková níže Torben se totiž nad střední Evropou vyplní neboli zanikne. Ani toho čistého vzduchu z Atlantického oceánu nám moc nepřinese. Nicméně lepší něco než nic. Některé předpovědní modely počítají s tím, že odpoledne a k večeru slabě zaprší, ale spíše nespadne ani kapka nebo případně spadne prakticky neměřitelné množství srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, nejnižší ranní teploty kolem 4 až 0 °C.

14. listopadu: Do cca poledne převážně oblačno až zataženo, následně se od severu postupně vyčasí. V noci by teoreticky mohlo symbolicky zapršet, ve všech nadmořských výškách, ale prakticky asi ne. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C, nejnižší ranní teploty kolem 7 až 3 °C.

15. listopadu: Bude nádherně. V zásadě po dobu všech 24 hodin ani jeden mráček a k tomu nejvyšší odpolední teploty až okolo 15 °C. Jako fakt? Ano, jenomže ne v severozápadních Čechách, ale na jihu/západě Slovenska. Severozápadní Čechy se mohou těšit na 7 až 11 °C, ojediněle až 12 °C, ale stejně jako Slovensko se dočkají modré oblohy a slunečních paprsků. Co se nejnižších ranních teplot týče, kolem 5 až 1 °C. Ojediněle mlhy.

Aktuálně to na nástup zimy ještě nevypadá, ani na horách. Asi se ale shodneme na tom, že ani letošní lyžařská sezóna nebude úplně normální, bez ohledu na to, zda bude zima bohatá na mrazy a přívaly sněhu...

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru