Němci letos ztratili zájem o turistiku v Česku. Bojí se nezvládnutého covidu
ilustrační foto
Chomutov

ČR - Letošní léto bylo rekordní z hlediska zájmu o ubytování v tuzemských hotelech, hostelech i kempech ze strany obyvatel ČR. Od července do září se v nich totiž uskutečnilo 16,2 milionu přenocování obyvatel ČR.

Zahraniční hosté vykazují za stejnou dobu zhruba 3,2 milionu přenocování, což je pochopitelně stále hluboce pod dlouhodobým průměrem. Vždyť v předpandemických letech se v ČR v červenci až září uskutečňovalo zhruba 7 až 8,5 milionu přenocování zahraničních návštěvníků.

„Právě značný zájem o cestování a ubytovávání se v domovině, tedy zájem Čechů o tuzemský turistický ruch, je hlavní příčinou toho, proč letošní léto je z hlediska počtu přenocování v ubytovacích zařízeních v ČR čtvrté nejúspěšnější v historii. Úspěšnější jsou z daného hlediska pouze letní sezóny předpandemických let 2017, 2018 a 2019. Ale třeba v letech 2015 nebo 2016 byl už celkový počet přenocování v měsících červenci a září nižší než letos ve témže období roku,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Zájem Čechů o domácí „luhy a háje“ tedy opravdu ve vysoké míře dokázal kompenzovat úbytek zahraničních hostů. Ti sice vykázali více přenocování než v kritickém loňském roce, ale stále to nestačilo na návrat do normálu. Celkový objem návštěvnosti tak letos v létě skončil na úrovni 90 procent v porovnání s předcovidovým rokem 2019, což je vzhledem k podmínkám uspokojivý výsledek. Je klíčovým důvodem, proč dosud neregistrujeme rozsáhlejší krachy a ukončení činnosti gastronomických podniků nebo ubytovacích zařízení, jichž se během pandemických uzavírek mnozí obávali.

Velký skok oproti loňskému létu zaznamenala z regionálního hlediska v turistické návštěvnosti zejména Praha. Zatímco loni v létě utíkali lidé do přírody, takže například kempy „praskaly ve švech“, letos se již tolik neobávali návštěvy velkých měst včetně právě české metropole, a to platí jak pro české, tak zahraniční turisty.

Zatímco tedy kempy zaznamenaly letos od července do září takřka čtyřprocentní meziroční pokles turistických příjezdů, Praha vykazuje nárůst turistického zájmu o více než 40 procent. S postupujícím očkováním a zlepšováním pandemické situace zkrátka už lidé necítí takovou potřebu uchýlit se do přírody, „utéci z města“, a minimalizovat tak riziko nákazy.

„Zájem o návštěvu ČR ale oproti loňskému létu povážlivě ztratili Němci, kterých se ubytovalo o takřka deset procent méně než loni. Loni pro ně bylo blízké, sousední Česko často „volbou z rozumu“, a to právě pro svoji blízkost a relativní láci. Letos už se Němci nebáli cestovat do vzdálenějších míst, takže paleta jejich možného výběru, kam zamířit, byla pestřejší.

Navíc Česko pandemii loni na podzim a letos na jaře v mezinárodním kontextu příliš nezvládalo, což pošramotilo jeho pověst právě i v povědomí německých turistů. Ti tak mnohdy raději zvolili destinaci s méně zhoršenou reputací, protože samozřejmě i letos – navzdory postupujícímu očkování – zvažovali riziko nákazy,“ okomentoval situaci závěrem Kovanda.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru