Foto zdroj: Město Klášterec nad Ohří
Chomutov

Klášterec nad Ohří - S rostoucí oblibou okrasných zahrad a travnatých dvorků u rodinných domů řeší mnozí obyvatelé města problém kam s biomasou (posekanou trávou, listím, větvičkami atp.) vzniklou při údržbě zeleně.

Ideální je samozřejmě trávu a jiný bioodpad přeměnit na kompost přímo na vlastní zahradě, přičemž město dlouhodobě nabízí výpůjčku kompostérů, o které si mohou požádat nejen vlastníci rodinných domů, ale i majitelé rekreačních objektů, chat, chalup či zahrádek v zahrádkářských osadách v Klášterci nad Ohří. V letošním roce pak byla občanům nabídnuta i možnost zapůjčení vermikompostérů, díky malému zájmu byl však prozatím tento projekt odložen.

Jelikož ne každý chce či může mít za domem hromadu posekané trávy nebo kompostér, vychází město částečně vstříc i těmto požadavkům a v rámci svého odpadového hospodářství zajišťuje rovněž likvidaci bioodpadu. Od jara do podzimu jsou tak po městě, zejména v lokalitách u rodinných domů, rozmístěny pravidelně vyvážené hnědé kontejnery určené k odkládání menšího množství trávy a listí ze zahrádek.

Jedná se spíše o doplňkovou možnost pro majitele menších pozemků, větší množství bioodpadu včetně větví a zbytků po kácení je možné a vhodné odložit na sběrném dvoře, přičemž tato služba je samozřejmě rovněž zdarma. Pokud občan není schopen zajistit si likvidaci bioodpadu vlastními silami nebo nemá vlastní techniku, která by mu umožnila odvést bioodpad na sběrný dvůr, existuje ve městě několik firem, včetně Klášterecké kyselky (kontaktní telefon 737 270 060), které jsou schopny s tímto problémem pomoci, přičemž se nejedná o nijak nákladnou záležitost.

"Prosíme občany, aby využívali některou z výše uvedených možností, špatným řešením je likvidovat zelený materiál ze zahrad a zahrádek odvozem za plot na veřejně přístupné pozemky, kde nám tak vznikají černé skládky. Lidé si často myslí, že tím přírodě neškodí, bohužel tlející biomasa obtěžuje kolemjdoucí zápachem, splavuje se do řek a potoků, zanáší jejich koryta, výrazně zhoršuje kvalitu vody, a samozřejmě hyzdí veřejný prostor. Hromady větví pak často tvoří nepropustné houštiny, ve kterých se drží nepořádek," stojí na webu radnice.

Bližší informace ke kompostování a k dalším možnostem likvidace bioodpadu vám rádi poskytnou na odboru místního hospodářství. Kontaktní osoba: Libor Kocáb, tel. č. 731 451 587

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru