Do Česka míří další tlaková výše, co to znamená pro počasí v příštích dnech?
Ilustrační foto, zdroj: E-deniky.cz
Chomutov

Chomutovsko - Jak předposlední říjnový týden skončil, tak poslední říjnový týden začal. Mrzlo, na poměry dnešní hypersenzitivní společnosti neskutečně silně. Posuďte sami: V Doksanech na pravém břehu Ohře v noci na pondělí teploměr ukázal neuvěřitelných -4,9 °C, na západě Krušných hor dokonce se životem neslučitelných -9 °C. Historické záznamy však přecitlivělostí netrpí, a proto nebylo nutné je přepisovat. To znamená, že rekord nepadl. Ještě mrazivější 25. říjen Doksany prožily třeba v roce 2003, kdy bylo -6,1 °C. Rekordní mráz se nekonal ani v Krušných horách. Titulek hlásá, že v dohledné době změna žádná. Znamená to, že budeme třeskutým mrazům čelit i nadále?

Rosamunde je jméno. Neztrácejme čas rozborem toho, zdali se jedná o jméno mužské, nebo ženské. Zkrátka je to jméno (mimochodem, jméno je rodu středního), které bylo na Svobodné univerzitě v Berlíně přiřknuto oblasti vysokého tlaku vzduchu, která je na cestě do České republiky. Dorazí v průběhu úterního dne a pod jejím diktátem naše vlast zůstane až do víkendu. Takže máte-li rádi srážky, tak smůla. A protože zanedlouho začne listopad, třetí ze tří měsíců meteorologického podzimu, ani sluníčkáři (tzn ti, co milují doteky jediné hvězdy v naší planetární soustavě) nebudou plně uspokojeni. Důvod je prostý: inverze, teplotní inverze.

Ta se projevila už v pondělí. Zatímco na východě, kde více foukal jižní až jihozápadní vítr, měli až přes 16 °C (na Karvinsku), na západě bylo nejčastěji mezi 7 až 9 °C. Naštěstí ještě nedorazil ten pravý inverzní mordor, to znamená celodenní mlha/nízká inverzní oblačnost a s tím související tristní kvalita vzduchu. Dozajista je jen otázkou času, než k tomu dojde, ale teď to snad ještě nebude. Nebo ano?

Úterý (26. října): V průběhu rána od západu přechodně ubude mraků na jasno až skoro jasno, ale jinak si od zkondenzované vlhkosti (ano, mrak je prachobyčejný shluk miniaturních vodních kapiček, případně maličkých ledových krystalků) moc neodpočineme. Sečteno a podtrženo většinou polojasno až oblačno. Srážky pravděpodobně žádné, fakticky a teoreticky budou hrozit jen v Krušných horách. Tudíž deštníky klidně nechte doma. Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C. Nejnižšími ranními teplotami se nezabývejme, neb až budete číst tyto řádky, tak už asi bude dávno po ránu.

Středa (27. října): O půlnoci bude hlavně v Ústeckém kraji jasno až skoro jasno, avšak do doby, než vyjde sluníčko, tak se mnohde zatáhne nízkou oblačností. Někde se rozpustí, někde ne, ale raději se připravte na absenci slunečního svitu. Srážky žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 14 °C, nejnižší ranní teploty kolem 6 až 3 °C, tam, kde v noci nebude žádná oblačnost, kolem 3 až 0 °C.

Den vzniku samostatného Československého státu: Před 103 byl svět poněkud jiný. Zvláště na Mostecku. Lidé měli jiné starosti než internety, genderové a jiné krize asi neřešili. Na druhou stranu nemohli z kapsy vytasit tenké skleněné zařízení s ioperačním systémem a podívat se, jestli náhodou nebude pršet. Přinejmenším jedna věc však byla totožná. Lidé nosili ochranu úst a nosu, a to kvůli španělské chřipce.

28. října 1918 se nad Československem nacházel střed tlakové výše. Asi byla inverze, protože na Milešovce teploty létaly mezi -1,0 až 2,4 °C, v Praze mezi 4,1 až 7,7 °C. Monotónní teploty jsou pro fádní inverzní počasí typické. Letošní 28. říjen až tak odlišný nebude. V noci možná zpočátku budou vidět hvězdy, ale do východu slunce se po většině Karlovarského a Ústeckého kraje rozprostře nízká oblačnost. Rozpustí se, nebo se dožije příchodu tmy? Pohled z okna přinese odpověď. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 9 °C, v případě rozpuštění nízké oblačnosti okolo 11 až 13 °C (vedle v Sasku by měli mít okolo 15 až 17 °C), nejnižší ranní teploty kolem 6 až 0 °C, podle toho, jak brzy se zatáhne.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru