Kde se v kraji vyplatí bydlet? V těchto městech za odpad neplatíte, jinde dáte třeba 900 za rok
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Ústecký kraj – Přístup měst v Ústeckém kraji k vybírání poplatků za vyprazdňování popelnic je různý. Zatímco v některých obcích zastupitelé finanční břímě z lidí zcela sejmuli a vše hradí z obecní kasy, jinde musí lidé pravidelně platit i vyšší stokoruny ročně za jednu osobu. I tam ale nevyužívají maximální výše a likvidaci odpadků doplácejí. Kde se podle průzkumu našich elektronických deníků platí nejméně a kde nejvíce?

Mostecko

Mostecko – Město Most osvobodilo lidi od poplatku za odpad už před lety a nyní je svoz odpadů pro obyvatele zdarma. Město to naopak stojí desítky milionů. Litvínov vybírá stále ještě víceméně symbolických 250 korun. O něco výše postavené Meziboří rozesílá svým obyvatelům na podzim složenky, na kterých je vyčíslena pětistovka. Mimochodem - Meziboří je považováno za jedno z nejčistějších měst široko daleko.

Chomutovsko

V Chomutově platí lidé poplatek za komunální odpady ve výši 600 korun ročně na jednu osobu. V roce 2018 byl místním poplatek zrušen a náklady plně hradilo město. Toto rozhodnutí chomutovských zastupitelů ale vydrželo pouze jeden rok. „Neklesá počet černých skládek. Pokud je služba poskytována zdarma, lidé se ji neváží,” vysvětlil na konci onoho roku ekonom města Jan Mareš. Od ledna 2019 byl tak poplatek za odpady znovu zaveden a byl dokonce zvýšen na dvojnásobek původní ceny.

V Klášterci nad Ohří je stanoven poplatek za odpady ve výši 500 korun ročně. „Děti do 18 let neplatí (zdarma), občané nad 75 let platí polovinu,“ dodal starosta města Štefan Drozd.

Výrazně méně platí za odpady obyvatelé Kadaně, kde je poplatek stanoven na 200 korun ročně. V Jirkově činí tento poplatek podle informací na webu města 508 korun za osobu a rok.

Lounsko a Žatecko

V Lounech je systém platby za komunální odpady odlišný, než v ostatních městech. Neplatí se zde za člověka, ale za velikost užívané nádoby. Například za využití nádoby o velikosti 60 litrů se platí 1326 korun ročně.

Také v Žatci lidé dosud platili za shromažďování, svoz a likvidaci odpadků prostřednictvím plateb za popelnice a kontejnery, což platí pro majitele nemovitostí. Obyvatelé paneláků se výdaje za odpad dozvídají z ročního vyúčtování za bydlení. Město ale nyní schválilo roční paušální poplatek ve výši 900 korun za osobu. Ten bude platný od ledna následujícího roku. Maximální poplatek může být dle zákona 1200 Kč. Skutečné náklady na odpadové hospodářství přepočtené na jednoho občana přitom v Žatci mají být 1473 korun ročně. Rozdílová částka bude hrazena z rozpočtu města, které i v minulosti dotovalo odpadové hospodářství ročně částkou 10 a více milionů korun.

Výše poplatku za odpady v Podbořanech je stanovena na 640 korun za dospělou osobu. Pro dítě do tří let činí 320 korun a dítě od tří do patnácti let 480 korun.


 

Děčínsko

V Děčíně zaplatí obyvatelé 750 Kč za osobu na rok, podobně je tomu ve Šluknově, kde činí poplatek 720 Kč. Dražší svoz odpadu je pouze v Krásné Lípě, kde lidé zaplatí 900 korun za rok. Ve Varnsdorfu lidé zaplatí za rok 600 korun, zatímco v Jílovém a České Kamenici 500 korun, v Benešově nad Ploučnicí vychází svoz odpadu na 480 korun. V Rumburku se poplatek pohybuje od 1400 do 5600 korun, a to podle velikosti nádoby a četnosti svozu.

Ústecko

V Ústí nad Labem je svoz komunálního odpadu zdarma, to se ale od nového roku může změnit. Za odpad neplatí ani obyvatelé Trmic. V Chabařovicích vyhází poplatek na 480 korun, obyvatelé Velkého Března zaplatí 500 korun, obyvatelé Libouchce o sto korun více. v Povrlech činí poplatek 696 korun za rok, v Petrovicích je poplatek od 300 do 1600 korun, podle velikosti nádoby a četnosti svozu.

Teplicko

Na Teplicku jsou poplatky za svoz odpadu v průměru nejnižší. Neplatí za něj obyvatelé Teplic, Krupky, Dubí i Modlan. V Oseku činí roční poplatek 198 pro děti do patnácti let, ostatní zaplatí 396 korun. V Bílině lidé za svoz odpadu zaplatí 500 korun, v Hrobu o sto korun méně.

Litoměřicko

V Litoměřicích obyvatelé zaplatí 696 korun na osobu za rok, podobně tomu je v Roudnici nad Labem (670,-), Terezíně (650,-) a Liběšicích (627,-). Obyvatelé Štětí a Úštěku platí shodně 500 korun. Nejlevněji z Litoměřicka je, co se svozu odpadu týče, v Lovosicích, kde obyvatelé zaplatí 250 korun za rok.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru