Inspekce zakázala na trhu nebezpečné prstové barvy! Jaké riziko můžou znamenat pro vaše dítě?
Foto: ČOI
Chomutov

ČR - Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu hračku, která může znamenat pro děti riziko. Jedná se o výrobek, který se nabízí a prodává pod názvem Prstové barvy „CREATOYS“.

Česká obchodní inspekce zjistila v nabídce pro spotřebitele výrobek Prstové barvy „CREATOYS“, který může být pro děti nebezpečný. Jedná se o tři kelímky z průhledného plastu, které jsou naplněny prstovými barvami – v odstínech žlutá, modrá a červená. Barvy víček na kelímcích se shodují s obsahem kelímků. Kelímky jsou vloženy do kartonové krabičky s barevným potiskem. V informacích pro spotřebitele je v českém jazyce uvedeno:

• uschovejte obal pro případné použití. Nevhodné pro děti do tří let, obsahuje malé dílky
• vhodné pro děti od 3 let
• POZOR: Nebezpečí udušení. Obsahuje malé dílky, nevhodné pro děti do 3 let. Pozor. Děti mladší 3 let by měly být pod dohledem dospělých.

V akreditované laboratoři byl ze sady vybrán kelímek s modrou barvou. Tato barva byla otestována na přítomnost a množství nitrosaminů a nitrosovatelných látek. Obsah těchto látek byl ověřen dle postupů a metod uvedených v normě EN 71-12. V předloženém materiálu bylo zjištěno 60,14 mg/kg nitrosaminů, přičemž limitní hodnota stanovená platnými předpisy činí 0,02 mg/kg.

Výrobek může představovat pro hrající si děti závažné nebezpečí poškození zdraví, protože v modré barvě, která přichází do přímého styku s dětskou pokožkou, je obsaženo vysoce nadlimitní množství látek, které se mohou uvolnit z použitého materiálu. Výrobek není v souladu s požadavky NV č. 89/2011 Sb., o bezpečnosti hraček. Představuje pro děti možné zdravotní riziko plynoucí z kontaktu rukou s N-nitrosovatelnými látkami při hraní a manipulaci s barvou. Pro mnohonásobně překročený limit zkoumaných chemických látek je možné zkoumanou barvu hodnotit jako vysoce nebezpečnou.

Česká obchodní inspekce uložila prodejci hračky ochranné opatření, kterým je stažení výrobku z trhu a z oběhu. U dovozce výrobku ze třetí země do EU je v současnosti uložen zákaz nabídky a prodeje těchto prstových barev a došetření případu probíhá. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu a byla zveřejněna v systému RAPEX.

Informace o výrobku:
Prstové barvy omyvatelné
Název výrobku: Prstové barvy „CREATOYS“
Typ: ITEM NO: FPR80
EAN: 4895007214170
Identifikační údaje dovozce: SMT Creatoys s.r.o., Zelená 124, Hradec Králové
Identifikační údaje výrobce: Artrain Industrial Ltd. Blk 4B, Shui Wing Indľ Bldg. 12-22 Tai Yuen St., Kwai Chung NT. Hong Kong
Identifikační údaje prodejce: Hračky HOPÍK s.r.o., 664 31 Česká 352

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru