Tyto hračky poputují do kufříků pro novorozence k adopci. Víte, kdo je vyrobil?
2x foto zdroj: Věznice Všehrdy
Chomutov

Všehrdy - Ve čtvrtek 3. června převzala spoluzakladatelka Nadačního fondu LA VIDA LOCA hračky pro projekt Život v kufříku, vyrobené ve školském vzdělávacím středisku Věznice Všehrdy.

Vkusně zabalené dřevěné hračky byly předány jedné ze zakladatelek nadačního fondu paní Ivě Barnincové Říhové, za přítomnosti vedení věznice a vedení školského vzdělávacího střediska Věznice Všehrdy (SOU). Přítomni byli i odsouzení, učni, kteří hračky vyráběli v rámci výuky učebního oboru „Dřevařská výroba“ a byli zvědaví, jak bude s jejich výrobky naloženo a kam poputují. Látkové obaly byly vyrobeny ve spolupráci s Věznicí Světlá nad Sázavou a na jejich výrobě se podílely odsouzené ženy.

1006vsehrdy2

Žáci z řad odsouzených, pod dohledem učitelů odborného výcviku školského vzdělávacího střediska, vyrobili ze zbytkového dřeva velmi pěkné hračky, zdobené ekologickými barvami. Hračky například ve tvaru kočky, čápa či myšky poslouží jako vzpomínka pro děti vyrůstající bez biologických rodičů, což je hlavním smyslem projektu „Život v kufříku“.

Dětem, které skončí jako odložené, buď ihned po narození, nebo odložené do baby boxů, je založen kufřík vzpomínek, kde jsou uloženy informace a vzpomínkové předměty od samého začátku jejich života. Jedná se například o první otisk ručičky a nožičky, fotografie z porodnice, přání od sestřiček a dalších osob, které o miminko pečovali.

„Vzpomínky jsou klíčové pro zdravý psychosociální vývoj dítěte – sebepřijetí, pocit jistoty, bezpečí a lásky,“ říká Iva Barnincová Říhová. Kufřík s sebou nese zprávu „Máme Tě rádi, Máš zde své místo, Žij si svůj život“.

Tentokrát byla výroba hraček pro odsouzené veselejší, protože to, co má skutečně smysl, se vyrábí s větším nadšením. Mnoho odsouzených má podobný osud a na pomoc malým dětem slyší. Sami odsouzení, kteří hračky vyráběli, se aktivně zajímali o další osudy dětí, a tak soustředěně naslouchali Ivě Barnincové Říhové, která jim kufřík přivezla ukázat. Vlastní výroba hraček pro ně byla tou nejlepší resocializací, kterou můžou za zdmi věznice absolvovat.

"Doufáme, že bude založena nová tradice a dlouhodobější spolupráce s touto neziskovou organizací a že i příští roky potěšíme některé opuštěné děti hračkami, které jim budou vytvářet kladné vzpomínky na jejich dětství," dodal vedoucí školského vzdělávacího střediska Libor Řezníček.

Jak se o Projektu Život v kufříku dozvěděli?

Ve Věznici Všehrdy od roku 2019 v rámci Dohody o spolupráci, působí společnost Volonté Czech o.p.s., kde jsou v rámci realizace projektu VOL POMOC a Operačního programu ZAMĚSTNANOST rozvíjeny aktivity pro mladistvé odsouzené a osoby blízké věku mladistvých, s cílem účelného začlenění do společnosti po ukončení jejich trestního opatření.

A tak v rámci další spolupráce bylo lektorkou společnosti Volonté Czech Ivou Barnincovou Říhovou, která je zároveň spoluzakladatelkou Nadačního fondu LA VIDA LOCA (bláznivý život) a projektu Život v kufříku, osloveno školské vzdělávací středisko - SOU Všehrdy ke spolupráci.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru