AKTUÁLNĚ: Členové kolektivu Pod zem! obsadili rypadla v Bílině a Tušimicích! Tohle vzkazují
Obsazení rypadel v dolech Bílina a Nástup-Tušimice. 2x foto zdroj: Kolektiv Pod zem!
Chomutov

Severní Čechy - Autonomní skupina Kolektiv Pod zem! se rozhodla dát najevo svůj nesouhlas s nedostatečným řešením otázky spravedlivého a rychlého konce uhlí. Od 9. června okupují rypadla v dolech Bílina a Nástup-Tušimice v severních Čechách.

„Už nechceme jen nečinně přihlížet! S každým dnem nám uniká příležitost zajistit lidem v uhelných regionech důstojnou budoucnost. S každým dalším dnem vypouštíme do atmosféry více skleníkových plynů, které budou klima ohřívat po mnoho desetiletí.“

1006rypadlo3

Kolektiv odmítá dosavadní činnost vládou ustanovené uhelné komise, v níž chybí dostatek nezávislých odborníků a odbornic. Razantně odmítá i dosavadní předložená řešení, která nejsou v souladu s makroenomonickými ukazateli, jako jsou stoupající ceny emisních povolenek. Je jasné, že vláda zatím neprokázala vůli nastavit rozumný časový horizont konce uhlí. Skutečné řešení podle Kolektivu Pod zem! musí sledovat zájmy lidí z uhelných regionů – nemá být v rukou jednoho centrálního orgánu, ale naopak v kompetenci množství co nejmenších správních celků, aby se na rozhodovacích procesech mohla výrazně podílet veřejnost.

„Uhelný průmysl stojí na neudržitelném modelu ekonomie nekonečného růstu. Ten probíhá za cenu nezvratných ekologických škod, chudoby, škod na zdraví a úmrtí mnoha lidí, za cenu zničených obcí a krajiny. Nerealistické a nespravedlivé návrhy vlády pouze opět přihrají zlatý padák těm nejbohatším, zatímco běžným lidem v uhelných regionech zbydou pod koberec zametené strukturální problémy,“ říká anonymní členka Kolektivu Pod zem!

„Spravedlivou transformaci si my, lidé, musíme udělat sami, pod demokratickou kontrolou ve prospěch všech místních a v souladu s vizí udržitelného světa. Nezbývá nám nic jiného než vyzvat k občanské neposlušnosti či jiným bojům za klimatickou spravedlnost! Uhlí patří pod zem!“ říká anonymní člen Kolektivu Pod zem!

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru