Žádný problém! Rum s kolou prodají i dítěti, zjistila kontrola s mladými figuranty
Foto: Česká obchodní inspekce
Chomutov

ČR, Ústecký kraj - Česká obchodní inspekce pokračovala i v 1. čtvrtletí 2021 v kontrolách dodržování zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákona o spotřební dani a povinném značení lihu. Celkem provedla 619 kontrol a porušení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek zjistila ve 30 případech.

V 10 případech byla ke kontrolám přizvána osoba mladší 18 let, v 5 případech prodávající porušili zákaz prodávat nebo podávat tabákové výrobky, bylinné výrobky určené ke kouření a elektronické cigarety osobě mladší 18 let, ve 4 případech byl porušen zákaz prodávat nebo podávat alkoholický nápoj osobě mladší 18 let.

Česká obchodní inspekce v období od 2. ledna do 31. března 2021 uskutečnila celkem 619 kontrol a u 243 kontrol zjistili inspektoři porušení právních předpisů, což představuje 39,3 %.

"Česká obchodní inspekce využila své pravomoci a k 10 kontrolám přizvala osoby mladší 18 let. Jedna kontrola byla provedena za účasti Policie ČR," uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

V Ústeckém a Libereckém kraji bylo provedeno 74 kontrol. Některý z nedostatků zjistila inspekce ve 33 případech, tedy téměř při polovině kontrol.

Zjištěné nedostatky

  • ve 4 případech bylo porušeno ustanovení, které zakazuje obchodníkům prodávat nebo podávat alkoholický nápoj osobě mladší 18 let
  • v 5 případech prodávající porušili zákaz prodávat nebo podávat tabákové výrobky, bylinné výrobky určené ke kouření a elektronické cigarety osobě mladší 18 let

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce v tomto období pravomocně uložila 241 pokut v celkové hodnotě 4 780 400 Kč. Pro porušení povinností stanovených zvláštními předpisy byl v rámci kontrolní akce uložen zákaz prodeje na 1 170 kusů výrobků v celkové hodnotě 52 566 Kč a zákaz používání na 47 kusů neověřených měřidel, která neodpovídala právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru