VIZUALIZACE: Takto chce Chomutov rozšířit městský park a vybudovat moderní nízkouhlíkovou čtvrť!
4x foto zdroj: Město Chomutov
Chomutov

Chomutov - Zelené srdce města pulsující každodenní energií místních lidí. Tak by mohlo vypadat opuštěné místo po fotbalovém stadionu v centru Chomutova. Vedení města chce kompletně revitalizovat Městský park, začlenit do něho prostor bývalého stadionu a vybudovat moderní nízkouhlíkovou městskou čtvrť.

„Máme před sebou skvělou příležitost výrazně rozšířit plochu parku a současně vytvořit v samotném centru novou zelenou čtvrť plnou společenského života, odpočinku a městského bydlení,” říká David Dinda, náměstek primátora pro rozvoj a investice města. Detailní prezentaci najdou lidé na speciálním webu www.chomutovskypark.cz.

Plán vychází ze studie, kterou pro město zpracovali architekti Tomáš Jiránek a Marek Lehmann. Pracují v ní s komplexní obnovou a rozšířením stávajícího městského parku o více než pětinu jeho současné rozlohy. Přirozenou formou by se k parku měl přičlenit prostor bývalého fotbalového a atletického stadionu.

„Navrhujeme tady novou vodní plochu, která slouží jako okrasná část s rostlinami a zároveň jako čistící zóna. Část volné hladiny má potřebnou hloubku i k příležitostnému koupání, pokud o to bude zájem,” popisuje architekt Tomáš Jiránek. Současně bude tato část parku více sportovní a počítá s atypickým běžeckým oválem o délce 400 m i sprinterskými rovinkami pro rekreační běžce. Počítá se také s velkým dětským hřištěm, které doplní rozšířené centrum Rozmarýn.

Koncepce navrhuje urbanizovat prostor stávajícího parkoviště za sportovní halou, kde by mohlo vzniknout zhruba 60 městských bytů v první energeticky aktivní budově ve městě. Bytový dům se zelenou střechou kompozičně „zpevní” křižovatku ulic Čelakovského a Mostecká. V jeho útrobách by se nacházely technologie pro hospodaření s vodou v celém parku a přilehlém okolí. Pod zemí pak místo pro zhruba 200 vozidel rezidentů i návštěvníků.

Po dokončení revitalizace a nových výsadeb vyrostou v centru města až stovky nových stromů. Biodiverzitu by měly podpořit nové květnaté louky, které jsou více odolné proti suchu a lépe zachycují srážky. Ty navíc budou svedeny ze všech střech v okolí přímo do parku, kde se s vodou bude dále hospodařit v rámci pěstební péče a pravidelné údržby.

Město chce své plány financovat zejména z dotačních prostředků. „Dlouhodobě se v tomto směru připravujeme na vypsání nových výzev v rámci evropských i národních dotačních programů. Máme v úmyslu poskládat financování z různých dotačních zdrojů. Už dnes máme přislíbeno několik desítek milionů korun,” říká Hana Nováková, vedoucí odboru rozvoje a investic.

foto

0406chomutov2

0406chomutov3

0406vizualizace4

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru