Květen se rozloučí severákem, rána budou mrazivá
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutovsko - Pátý měsíc roku 2021 spěje ke svému konci. Přestože přinesl první letní i tropický den, příliš teplý a slunný nebyl. A už je jisté, že kdovíjak teplým a slunným nebude ani ve svém úplném závěru.

Vlastně, podíváme-li se na aktuální dlouhodobé výhledy (které nemají s předpovědí nic společného), dojdeme ke zjištění, že spíše chladnější počasí nás bude provázet minimálně do poloviny června, prvního měsíce meteorologického léta. V nadcházejících dnech dokonce nepřekvapí mráz, samozřejmě jen v (brzkých) ranních hodinách.

Teď o víkendu se nad Severním mořem a Skandinávií, lépe definováno nad oblastí mezi Britskými ostrovy a severozápadním Ruskem, usadí tlaková výše, které chytré, meteorologie znalé hlavy z berlínské Svobodné univerzity přiřkli jméno Waltraud. Studnice vědomostí lidstva, jeden nejmenovaný vyhledávač, říká, že Waltraud je (zatím) ženské křestní jméno a že znamená něco jako silný vládce. To docela sedí, protože právě Waltraud ovládne poslední květnové dny, které nabídnou mrazy. Což bezesporu zní drsně. Ale není se čeho obávat, Děd Maroz totiž udeří pouze na horách, zejména v mrazových kotlinách.

Jinde by v této části roku způsobil pořádný rozruch. Např. v Teplicích koncem meteorologického jara ještě nemrzlo, alespoň od doby, co probíhají měření. Třeba 31. květen byl v Teplicích mimořádně chladný v roce 1997, kdy rtuť teploměru klesla k 3,2 °C. Tenkrát byla nezvyklá zima i na spoustě dalších míst: Děčín 3,0 °C, Kadaň 2,3 °C, Ústí nad Labem 1,9 °C, Varnsdorf 1,3 °C, Cheb 0,5 °C, Mariánské Lázně -0,6 °C, Milešovka -1,2 °C, Františkovy Lázně -1,5 °C, Nová Ves v Horách -2,4 °C, Klínovec -4,0 °C.

Zpět do budoucí přítomnosti:

28. května: Hodně mraků, hlavně v Krušných horách i přeháňky. Maxima okolo 12 až 15 °C, minima kolem 9 až 6 °C.

29. května: Méně mraků než v pátek, ale do azura daleko. I přeháněk podstatně méně. Přes den 13 až 16 °C, ráno 8 až 5 °C.

30. května: Ráno a dopoledne mraky fuč, pak jich trochu přibude. Srážky ale ne. Po o cca 14 až 17 °C, k ránu cca 7 až 4 °C.

31. května: Ráno a večer bez mraků, mezitím to bez nich nepůjde. Srážky nic. Odpoledne do 16 °C, v minimu od 7 do 4 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru