Německo ruší kontroly na hranicích. Jaké jsou teď podmínky pro cestování?
Ilustrační foto
Chomutov

ČR - Německo ve středu ukončilo hraniční kontroly s Českou republikou, které zavedlo 14. února kvůli epidemické situaci v Česku. Německo z režimu stálé ostrahy hranic přechází k intenzivním namátkovým kontrolám.

Pro osoby, které přijíždějí do Německa z vysoce rizikové oblasti platí povinnost mít u sebe lékařské potvrzení, či výsledek testu na SARS-CoV-2 osvědčující, že daná osoba není nakažená (testování musí být provedeno nejvýše 48 hod. před příjezdem a doklad o něm musí být v německém, či anglickém jazyce, doklad je třeba uchovat a na výzvu předložit po dobu 10 dnů od příjezdu).

V případě cesty prostředkem přepravní společnosti jsou cestující povinni předložit toto potvrzení také před odjezdem přepravci. Pokud přepravci potvrzení nepředloží, cesta jim zpravidla nebude umožněna.

 

Výjimky z povinnosti testu či potvrzení v případě příjezdu ze země/oblasti s vysokou incidencí:

  • osoby, které vysoce rizikovou zemí/oblastí pouze bez zastávky projely,
  • osoby, které Německem pouze projíždějí a Německo nejrychlejší cestou opustí,
  • osoby, které do Německa cestují z pracovních důvodů, aby přepravily přes hranice osoby, zboží nebo náklad po silnici, železnici nebo letecky (v případě pobytu méně než 72 hodin a za dodržení ochranných a hygienických opatření),
  • osoby, které se vrací do Německa jako členové oficiálních delegací přes vládní terminál letiště Berlín-Braniborsko nebo přes letiště Kolín nad Rýnem/Bonn a v rizikové oblasti pobývaly méně než 72 hodin,
  • osoby, kterým příslušný orgán podle zákona o ochraně před infekcemi (Infektionsschutzgesetz) udělil další výjimky v případě závažného důvodu.

Testovací povinnost se netýká dětí mladších 6 let.

Všechny výjimky z povinnosti testu či potvrzení platí pouze, pokud dotyčná osoba nemá typické příznaky infekce koronavirem SARS-CoV-2, jako jsou např. kašel, horečka, rýma nebo ztráta čichu či chuti.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru