Celorepublikové sčítání lidu se blíží. Těžit z něj bude i Ústecký kraj
Ilustrační foto
Chomutov

Ústecký kraj - Na území desítek států, včetně většiny členů Evropské unie, se letos uskuteční sčítání lidu. U nás začne v sobotu 27. března. Získané informace pomohou v následujícím desetiletí i rozvoji regionů.

Plánování sociálních služeb, přetrasování linek hromadné dopravy, rozdělování veřejných prostředků i aktualizované podklady pro zásah hasičů, to vše a mnohem více by se neobešlo bez přesných a komplexních informací.

Již více než 150 let se veřejná správa spoléhá na údaje ze sčítání lidu, které se v moderní historii Československa a později České republiky koná každých 10 let. Tato perioda je považována za přijatelné období, aby se shromážděná data dala využívat nejen pro tvorbu statistik, ale i při rozhodování o budoucnosti a lepším životě obyvatel i v tom nejmenším územním celku.

„Sčítání slouží nám všem. Je těžko představitelné, že by společnost mohla fungovat, aniž by o sobě měla ucelené informace. Výsledky pak pomáhají v mnoha sférách – například při plánování dopravy, kapacit ve zdravotnických zařízeních nebo při tvorbě územních plánů,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Data ze sčítání lidu dokládají stárnutí populace kraje

V roce 2019 zaujímal Ústecký kraj třetí nejnižší příčku v mezikrajském srovnání podílu osob ve věku 65 a více let. Řadil se tak mezi kraje s nejnižším podílem seniorů. Podle analýzy Projekce obyvatelstva do roku 2070 vypracované ČSÚ se v Ústeckém kraji očekává rychlejší stárnutí obyvatelstva než v mnohých jiných krajích. Z třetí příčky v roce 2019 by se tak mohl posunout na šesté místo v roce 2070. „Rychlejší stárnutí populace v Ústeckém kraji probíhá i přesto, že naděje dožití v kraji je téměř o dva roky nižší než v ČR. Naděje dožití mužů je nejnižší mezi kraji a naděje dožití žen pak druhá nejnižší po Karlovarském kraji,“ komentuje Roman Bechtold, ředitel Krajské správy ČSÚ v Ústí nad Labem.

Zásadním důvodem rychlejšího stárnutí populace ve srovnání s ostatními kraji je též výrazný pokles porodnosti. „Na počátku existence současných krajů v letech 2000 a 2001 byl počet živě narozených na 1 000 obyvatel v Ústeckém kraji nejvyšší mezi kraji, ale v roce 2019 tu byla porodnost naopak druhá nejnižší po Praze. Jedním z důvodů poklesu je i fakt, že z kraje odchází hodně žen v nejplodnějším věku mezi 25 až 34 roky,“ dodává Roman Bechtold.

Pět oblastí kraje s různými problémy

O tom, jak statistická data, včetně údajů ze sčítání lidu, pomáhají plánovat rozvoj kraje i s ohledem na demografický vývoj, hovoří vedoucí oddělení regionálního rozvoje Krajského úřadu Ústeckého kraje Jan Kadraba: „Vzhledem k rozmanitosti území Ústeckého kraje je náš hlavní dokument, Strategie rozvoje Ústeckého kraje, rozdělen na oblasti, které nerespektují primárně administrativní členění, ale vytváří typologicky ucelená území. To znamená, že jejich specifika v nich lze pak lépe definovat a řešit. Díky analýze statistických dat bylo identifikováno pět typových území Ústeckého kraje (Pánevní oblast, Poohří, Jádrová oblast, Rekreační oblasti a Šluknovsko) se specifickými rozvojovými problémy a potřebami.“

Data ze sčítání jsou též klíčová pro oblast dopravy v kraji. „Na základě dat o dojížďce jsme v roce 2016 vyhodnotili, že existuje poměrně významný přepravní vztah mezi Ústím nad Labem a Jílovým (u Děčína). Neexistovalo ale mezi nimi přímé spojení veřejnou dopravou, pouze s přestupem. Na základě těchto dat a po dalších vyhodnoceních a plánování nakonec vznikla ke dni 13. 12. 2020 nová přímá linka z Ústí do Jílového, která podstatně zlepšila dopravní spojení obou měst,“ uvádí Jakub Jeřábek, vedoucí oddělení dopravní obslužnosti Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Sčítat se bude online i prostřednictvím tradičního formuláře

Cílem Sčítání 2021 je získání přesných a aktuálních dat, která slouží k efektivnějšímu plánování mnoha aspektů veřejného života pro dalších deset let. Tentokrát je i s ohledem na epidemickou situaci primárně připravováno jako online, vůbec poprvé v naší historii. Lidé se od 27. března budou moci sečíst jednoduše a bezpečně přes internet na webu www.scitani.cz nebo prostřednictvím mobilní aplikace. Svoji zákonnou povinnost tak mohou splnit z pohodlí domova a bez nutnosti dalšího kontaktu se sčítacím komisařem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru