Ztratili jste platební kartu? Čekat vás může řada nepříjemností
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Ústecký kraj - O tom, že ztráta či odcizení platební karty znamená řadu nepříjemností pro jejího majitele, někteří poškození dobře ví. Čeká je cesta na policii a okamžité zablokování platební karty, jinak hrozí to, že s kartou bude někdo cizí manipulovat.

Mostecká policie vyšetřovala případy, kdy občané přišli o kartu. "Například v únoru obvinila postaršího muže, který měl využít příležitosti a vniknout do neuzamčeného vozidla, ze kterého měl odcizit peněženku s platební kartou. S tou pak vyrazil několikrát k bankomatům, ze kterých chtěl vybrat nemalé peníze. To se mu naštěstí nepodařilo. Byl zachycen kamerou, kdy jeden mostecký policista ho na záznamu bezpečně poznal a policie ho již obvinila," přibližuje policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Zatím neznámý pachatel se nedávno zmocnil cizí platební karty, kterou pravděpodobně našel v pouzdře mobilního telefonu. Ten ztratil poškozený muž, který událost oznámil na policii.

Ztrátu platební karty ohlásila mosteckým policistům i mladá žena z Mostu, která zatím přesně neznámo kde přišla o svoji kabelku, ve které měla kromě dokladů i platební kartu.

Policisté doporučují:

  • Svým dokladům věnujte zvýšenou pozornost!
  • Platební kartu a osobní doklady nenoste v peněžence, uložte je na jiné bezpečné místo.
  • Tašky a batohy kde máte peníze, doklady a jiné cennosti nenoste na zádech, kam nevidíte.
  • Nosíte-li platební kartu, doklady apod. mimo zavazadlo, ukládejte je do vnitřních kapes ošacení, nikoliv do zadních kapes kalhot.
  • K platební kartě nikdy nepřikládejte PIN (čtyřmístné identifikační číslo platební karty).
  • Platební kartu nikomu nepůjčujte a PIN nikomu nesdělujte.
  • Při výběru peněz z bankomatu a při platbě kartou buďte obezřetní.
  • Při zadávání PIN-u dbejte, aby vás někdo nesledoval.
  • Pokud vám byla platební karta odcizena, kontaktujte svou banku, ihned zablokujte účet a nahlaste ztrátu Policii ČR.
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru