Na úřady práce přišly v únoru desítky tisíc lidí. Nezaměstnaných meziročně přibylo
Dav před mosteckým úřadem práce. Rozestupy tu nikdo neřeší. V okrese je víc než sedm procent nezaměstnaných. Foto: čtenář
Chomutov

ČR, Ústecký kraj - K 28. únoru letošního roku evidoval Úřad práce ČR celkem 311 463 uchazečů o zaměstnání. To je o 2 604 více než v lednu a o 84 094 osob více než před rokem. Podíl nezaměstnaných osob zůstal na 4,3 %. Vloni to byly tři procenta. Vzrostl počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich prostřednictvím ÚP ČR nabízeli celkem 330 735.

Nezaměstnanost se podle úřadu práce, i přes pandemii koronaviru, drží na relativně nízkých číslech a počet volných pracovních míst, která zaměstnavatelé prostřednictvím Úřadu práce ČR nabízejí, stále převyšuje počet evidovaných uchazečů o zaměstnání. Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je i po kvalifikovaných řemeslnících.

„Pro současný trh práce je charakteristická disproporčnost ekonomické krize. Jinak řečeno – jsou odvětví, která výrazně postihlo nařízené uzavření provozů, především cestovní ruch, gastronomie, služby, obchod, kultura. A na druhé straně jsou oblasti, jako je výroba, zdravotnictví, sociální péče, ve kterých se zaměstnavatelé potýkají s nedostatkem pracovní síly,“ shrnuje generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Pokud jde o výhled do dalších měsíců, bude se vše odvíjet od aktuální pandemické situace a s tím spojených přijatých bezpečnostních opatření.

„Obecně je možno uvést, že s nástupem jarních měsíců dojde k rozjezdu sezonních prací, především ve stavebnictví, v lesnictví nebo zemědělství. Zároveň už v současné době zaznamenáváme zvýšený zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací,“ doplňuje generální ředitel ÚP ČR.

Během února se na ÚP ČR nově přihlásilo 32 523 nezaměstnaných. Novou práci získalo 23 162 osob.

Někde nezaměstnanost poklesla

Nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský (4 597) a Středočeský kraj (3 730). Nejméně jich pak evidoval ÚP ČR v předchozím měsíci v Karlovarském kraji (1 194) a z hlediska okresů na Rokycansku (120).

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v únoru 28 okresů. Největší pak okres Tachov (o 2,5 %). Nezaměstnanost naopak vzrostla ve 48 regionech. Nejvyšší nárůst hlásí okresy Ústí nad Labem (o 4,4 %), Jičín (o 4,1 %), Sokolov (o 3,9 %), Rakovník (o 3,7 %), Trutnov (o 3,3 %), Litoměřice (o 3,3 %), Karviná (o 3 %) a Teplice (o 2,7 %).

V evidenci byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk uchazečů o zaměstnání činil v únoru 42,8 roku. Průměrná délka nezaměstnanosti byla 423 dnů.

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou (2 %), Pelhřimov (2,1 %), Praha-východ (2,2 %).

V polovině země je nezaměstnaných nad průměrem

Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 30 regionů. Nejvyšší byl v okresech Karviná (8,8 %), Bruntál (7,4 %), Jeseník (7,3 %), Most (7,1 %), Znojmo (7 %), Ostrava-město (7 %), Chomutov (6,8 %) a Sokolov (6,7 %).

Úřad práce ČR se připravuje na možnost rostoucí nezaměstnanosti.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru