Elektronická dálniční známka: Kde ji koupit a na kolik vás vyjde?
Foto: HeorhiiHeorhiichuk, Pexels
Chomutov

V roce 2021 poprvé nenalepíme dálniční známku na čelní sklo – nově postačí opatřit si tzv. elektronickou vinětu. Některá pravidla zůstávají stejná, mění se však způsob nákupu známky. Informace o moderním způsobu vybírání poplatku za užívání dálnice najdete v přehledném článku.

Elektronická známka platí ihned po zaplacení

Spolu s pojištěním auta je pro mnohé nezbytnou výbavou k jízdě i dálniční známka. Každoroční vylepování a namáhavé slupování už ale řešit nemusíte. Nová elektronická známka je platná okamžitě po zaplacení, tedy jakmile je vaše SPZ zanesena do systému. Platnost e-viněty můžete zkontrolovat online, při blížícím se konci její platnosti vám pak přijde informační SMS. Jaké jsou další novinky v systému vydávání dálničních známek?

Platnost a kde koupit novou dálniční známku

Poslední papírové, samolepicí kupony platí klasicky až do posledního ledna. Pak už musíte na dálnici vyjet jen se známkou elektronickou. Koupíte ji buď online na oficiálním portálu www.edalnice.cz, nebo osobně na některém z partnerských prodejních míst (pobočky České pošty a čerpací stanice EuroOil), či od ledna v samoobslužném kiosku. Začátek platnosti si můžete posunout až o 90 dní.

Zvolit si přitom můžete 10denní, měsíční nebo roční elektronickou známku. Ta už nebude platit až do konce ledna, ale jen 365 dní.

Kolik stojí elektronická dálniční známka?

Ceny zůstávají stejné jako u fyzických kuponů. Poloviční slevu mohou získat majitelé aut s pohonem zajišťujícím nízké emise (emise CO2 nižší než 50 g/km). Známku úplně zdarma pak obdrží majitelé veteránů nebo osoby s průkazem ZTP či ZTP/P, musí však vyplnit formulář na oficiálním portálu www.edalnice.cz.

Vozidlo do 3,5 t

cena za 10denní e-vinětu

cena za měsíční e-vinětu

cena za roční e-vinětu

s benzinovým, naftovým nebo LPG pohonem

310 Kč

440 Kč

1 500 Kč

s pohonem na CNG nebo biometan

155 Kč

220 Kč

750 Kč

Nový systém umožní automatickou kontrolu zaplacení poplatku pomocí kamer na mýtných branách. Jízdou po dálnici bez platné známky se vystavujete riziku pokuty ve výši až 20 000 Kč. Využijte moderní technologie ke svému pohodlí a nakupte známku bezpečně online.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru