Na Česko se valí přívaly sněhu, nejvíce zasypou Čechy
Zasněžený automobil. Ilustrační foto
Chomutov

Chomutovsko - Část českého území, hlavně Karlovarský kraj, v úterý zasáhlo vydatné sněžení. V Přebuzi spadlo 15 cm sněhu, při teplotách mezi -6 až -3 °C. Jaká to zimní idylka. Srážkové pásmo líznulo i Ústecký kraj, v první řadě krušnohorský Měděnec, kde spadlo mezi 3 až 4 cm sněhu. K tomu celodenní mráz.

Sníh ale neminul ani nížiny. V bílém hábitu se odpoledne ocitl např. Most, jehož nejvyšší bod, kopec/hrad Hněvín, hlásil přibližně 3 cm sněhu. Úterkem vlastně začalo srážkově bohatší období, které podle všeho nějakou chvíli potrvá. Otázka zní: Jak to bude s teplotami? Ladovská zima před námi?

STŘEDA 27. LEDNA

V polovině pracovního týdne pocítíme tlakovou výši, v Berlíně pojmenovanou jako Elke, která během úterka přičestovala do střední Evropy (z oblasti Keltského moře). V praxi se to projeví tak, že ubude oblačnosti. Nejméně mraků bude v podvečerních a večerních hodinách, takže nebýt toho, že je severní polokoule odkloněna od Slunce, mohli bychom pozorovat západ slunce. Například právě z vrcholu nějakého kopce či hory, kterých je v severozápadních Čechách dost. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 2 °C, tak jako v úterý 26. ledna.

ČTVRTEK 28. LEDNA

Vliv tlakové výše Elke utne tlaková níže Malte (ne Malta), jejíž střed přejde přes Českou republiku. Přinese s sebou srážky, poměrně vydatné. V Alpách často napadne mezi 50 až 100 cm sněhu, německé Bavorsko očekává nejčastěji od 10 do 25 mm srážek, avšak ve formě deště. Ve výšce asi 1,5 km nad zemí se totiž citelně oteplí, a to z nějakých -8 °C na plus minus 3 °C. To se ale bavíme o Bavorsku. Na české půdě v hladině 850 hPa ještě bude mrznout, s výjimkou jihozápadních a jižních Čech a jižní Moravy. Hlavní vlna srážek překročí česko-německou hranici v odpoledních hodinách, na hřebenech Šumavy spadnou desítky centimetrů sněhu. Toť k tomu, proč titulek hlásá "na Česko se valí přívaly sněhu".

Jinde bude pršet. Do Krušných hor po poledni dorazí chumelenda, při teplotách okolo bodu mrazu nasněží 5 až 10 čísel. Dole se rtuť teploměru vyšplhá na hodnoty okolo 2 až 4 °C, čili i kdyby sněžilo namísto pršelo, nic by z toho nebylo. Nicméně v noci a ráno se i v nížinách ještě sněhánka objevit může.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru