Povinné respirátory při nakupování a v MHD? Babiš vysvětluje, jak to myslí
Premiér Andrej Babiš v respirátoru. Foto: Úřad Vlády ČR
Chomutov

ČR - Situace v nemocnicích není jednoduchá a bez prodloužení nouzového stavu není možné snížit tlak na české zdravotnictví ani počty hospitalizovaných. Po jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) to řekl jeho předseda Jan Hamáček (ČSSD). A médii rezonuje informace, že by mohly být povinné respirátory v obchodech a MHD. Předseda vlády Andrej Babiš vysvětluje, jak to je.

Ústřední krizový štáb se včera opět zabýval situací ve zdravotnictví, které je vzhledem k pandemii covid-19 přetížené a zdravotníci jsou stále pod velkým tlakem. Jediným řešením, jak situaci ve zdravotnictví zvládnout, je dle ÚKŠ pokračování současných opatření. K tomu je nutné prodloužit nouzový stav, jeho neprodloužení by znamenalo konec přijatých opatření. „Hlasování proti nouzovému stavu by byla rána pro zdravotníky a český zdravotní systém. Znamenalo by to konec opatření i odchod vojáků. Věřím, že zvítězí zdravý rozum,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

Začalo se také hovořit, ve vztahu k nakažlivějším verzím viru z Velké Británie, že by se zavedla povinnost nosit respirátory třídy FFP2 v uzavřených prostorách či v městské hromadné dopravě. "V Rakousku a Německu mluví o povinném nošení respirátorů FFP2 v MHD a obchodech. Řekl jsem novinářům, že i my o tom diskutujeme. Diskutujeme, zatím nic víc. Hlavně Ministerstvo zdravotnictví se svými experty, protože britskou mutaci viru nepodceňujeme. Vše se ale musí ještě promyslet," vysvětluje premiér.

ÚKŠ také diskutoval o přípravě a průběhu očkování. Systém dle dostupných informací funguje a Česko, stejně jako ostatní země, čeká na další dodávky vakcín.

Stovky hasičů i policistů

Se zvládnutím pandemie stále pomáhají stovky hasičů i policistů. V tuto chvíli je nasazeno celkem 951 příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, což je téměř 10 % celého sboru. „Děkuji všem hasičům i policistům, kteří pomáhají nad rámec své služby. Jejich pomoci si vážíme,“ doplnil ministr vnitra.

V odběrových týmech se nasazeno 295 hasičů, dalších 148 těmto týmům poskytuje logistickou podporu, 107 profesionálních hasičů i civilních zaměstnanců se v nemocnicích podílí na trasování, 60 jich pomáhá ve zdravotnické záchranné službě. Hasiči pomáhají také např. v domovech důchodců, v zařízeních sociálních služeb nebo provádí dezinfekce prostor.

S trasováním současně pomáhá 500 policistů. Dalších 150 je pro případ nutnosti připraveno v záloze. Pokud je to nutné, jsou nasazováni v nemocnicích nebo pomáhají záchranným službám.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru