VIDEO: Synagogu v Jirkově čeká slavnostní otevření! Podívejte, jak probíhala její rekonstrukce
Reprofoto video, zdroj: Policie ČR
Chomutov

Jirkov - Povolení ke stavbě synagogy dala hraběnka Marie Gabrielle Longueval von Buquoy, rozená von Rottenhan. Synagoga vyrostla vedle řady stávajících židovských domků na pozemku červenohrádecké šlechty. Dostavěna byla v klasicistním stylu v letech 1846-1847.

Krajský rabín David Pick z Teplic ji vysvětil v roce 1853. Svému účelu sloužila sporadicky do 30. let 20. století. Za druhé světové války byla synagoga využívána jako skladiště a dalších sedm desetiletí v ní sídlila sběrna druhotných surovin.

V roce 2016 synagogu odkoupilo město Jirkov se záměrem ji opravit a využívat ke kulturním a společenským účelům. Rekonstrukce synagogy se uskutečnila v roce 2020 a byla podpořena z prostředků státního rozpočtu ČR, z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Synagoga bude slavnostně otevřena, jakmile vláda rozvolní protiepidemická opatření. Prozatím se můžete podívat na video, jak probíhala její rekonstrukce.

video

https://www.youtube.com/watch?v=7FNux6JEFWI

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru