K paušální dani se přihlásilo skoro sedmdesát tisíc podnikatelů. Jak to v praxi funguje?
Ilustrační foto
Chomutov

ČR - Finanční správa k 15. lednu eviduje 69 622 přihlášených živnostníků, kteří letos budou platit daň z příjmů, pojistné na sociální a zdravotní pojištění paušálně. To znamená prostřednictvím pravidelné měsíční platby finančnímu úřadu ve výši 5 469 Kč. Nejvíce zájemců o paušální daň hlásí finanční úřad pro hlavní město Prahu (15 028), finanční úřad pro Středočeský kraj (10 202) a finanční úřad pro Jihomoravský kraj (7 451).

Téměř 70 tisíc živnostníků tak již nebude řešit žádná daňová přiznání ani přehledy k pojistnému. Nebudou muset komunikovat se třemi úřady naráz ani platit za účetní služby. Jednoduše v internetovém bankovnictví nastaví trvalou měsíční platbu ve výši 5 469 Kč a mají vystaráno. „Takový zájem už letos je skvělou zprávou. Projekt přitom rozjíždíme v době extrémní nejistoty, kdy se OSVČ potýkají s dopady pandemie a kdy jsme zvýšili základní slevu na poplatníka. Vůbec nepochybuji, že skvělé fungování paušální daně v praxi brzy přiláká i další nerozhodnuté živnostníky,“ uvádí ministryně financí Alena Schillerová. Pro živnostníky začínající či obnovující činnost v průběhu roku 2021 přitom není termín 11. ledna konečným a mohou se k paušální dani přihlásit i později, a to nejdéle ke dni zahájení či obnovení činnosti.

Dle očekávání došlo k dynamickému nárůstu přihlášených k paušální dani v průběhu lednových dní. Za tímto účelem Finanční správa přikročila k prodloužení otevíracích hodin na úřadech, které zůstaly napříč republikou netradičně otevřeny i v pátek 8. ledna do 17:00 a v pondělí 11. ledna až do 18:00. „Jsem ráda, že jsme s kolegy dokázali vyjít vstříc rostoucímu zájmu o paušální daň. Téměř 33 tisíc doručených a zaevidovaných oznámení jen za několik posledních dní potvrzují, že méně oblíbené věci jako daně často necháváme na poslední chvíli,“ uvádí Alena Schillerová a dodává: „V lednu jsme také zintenzivnili naši informační kampaň. Vedle standardních komunikačních nástrojů a aktivní spolupráce s odbornými svazy a komorami jsme pro živnostníky připravili daňovou kalkulačku, poradnu Ministerstva financí, instruktážní videa a informační stránku www.mojedane21.cz. Na tento web jsme směřovali cílenou online reklamu formou grafických bannerů a videí na zpravodajských serverech a na sociálních sítích, konkrétně na Facebooku, Instagramu, Youtubu a LinkedInu. Jsem přesvědčena, že kdo měl oči a uši otevřené, určitě si cestu k paušální dani našel.“

Jak a kdy nastavit paušální zálohy?

Pokud patříte mezi přihlášené k paušální dani, nemusíte již směrem k ČSSZ ani své zdravotní pojišťovně nic dalšího řešit. Stačí vám jen zastavit platby záloh pojistného na důchodové a zdravotní pojištění a nastavit pravidelné paušální platby ve výši 5 469 Kč měsíčně. Zálohy jsou splatné vždy do 20. dne daného měsíce, výjimkou je lednová záloha v roce 2021, kterou je možné zaplatit až do 22. února. Daň je možné platit pravidelně každý měsíc, ale i předplatit na několik měsíců dopředu či dokonce jednorázově na celý rok. Paušální zálohy budou placeny na účet místně příslušného finančního úřadu s předčíslím bankovního účtu 2866, číslem matriky finančního úřadu a kódem banky 0710 (kód ČNB). Čísla matrik bankovních účtů jednotlivých finančních úřadů naleznete na webových stránkách Finanční správy. Nezapomeňte také uvést variabilní symbol, který odpovídá kmenové části DIČ, která je tvořena obecným identifikátorem, tedy u fyzické osoby rodným číslem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru