V Česku bylo potvrzeno přes padesát případů opakované nákazy koronavirem
Ilustrační foto
Chomutov

ČR - Onemocnění covid-19 je známé již rok, s narůstajícím počtem případů a trváním pandemie se také zvyšuje počet zpráv a odborných článků o výskytu opakovaných infekcí virem SARS-CoV-2. Z analýzy dat vyplývá, že tzv. reinfekci již v ČR prodělalo celkem 56 osob, u dalších 36 případů nyní probíhá validace dat.

V Informačním systému infekčních nemocí (ISIN) byly odbornými pracovníky Státního zdravotního ústavu, ve spolupráci se všemi krajskými hygienickými stanicemi a Hygienickou stanicí hl. m. Prahy, na základě podrobných analýz identifikovány případy opakovaných onemocnění covid-19. "Jedná se o velmi komplexní problematiku. Validace jednotlivých případů je časově velice náročná a nadále probíhá, proto je nyní nutné předkládané základní údaje za období celého roku 2020 považovat za předběžné," uvedl k procesu validace reinfekcí vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí, Jan Kynčl.

Vzhledem k neexistující jednotné definici je, podobně jako v zahraničí, za reinfekci považováno opakované, potvrzené, symptomatické onemocnění covid-19, kde mezi první a druhou epizodou onemocnění uběhlo 90 nebo více dnů. Za období od 1. 3. 2020 do 31. 12. 2020 bylo do ISIN nahlášeno celkem více než 716 tisíc případů covid-19. Z tohoto počtu bylo zatím identifikováno 56 potvrzených opakovaných symptomatických onemocnění covid-19. U dalších 36 případů validace nadále probíhá. Kromě tohoto počtu bylo identifikováno ještě 189 případů možných reinfekcí covid-19, u nichž však minimálně jedna z epizod onemocnění proběhla bezpříznakově.

Dále lze uvést, že za období do konce října 2020 bylo nalezeno celkem 28 případů opakovaných symptomatických onemocnění covid-19, z toho 11 u mužů a 17 u žen. Věkové rozpětí osob bylo 25 až 80 let, medián těchto osob je 46 let. Interval mezi první a druhou epizodou onemocnění byl v rozmezí 101 – 231 dní, medián je 201,5 dní. Většina osob s reinfekcí (celkem 25 z 28) měla v obou epizodách mírný průběh, pouze 3 epizody byly střední či těžké. V tomto období bylo dále identifikováno 54 dalších případů možné reinfekce, z nichž však nejméně jedna epizoda byla bezpříznaková. Podrobnosti k tomuto souboru budou k dispozici v článku v recenzovaném časopise.

Kolem opakovaných infekcí SARS-CoV-2 zůstává zatím řada nejasností, zejména jak dlouho po onemocnění bude protilátková odpověď přetrvávat, za jakých okolností k reinfekcím dochází a v neposlední řadě, jak na reinfekci reaguje imunitní systém. K správnému posouzení a kvalifikovanému odhadu situace jsou potřebné další studie, zkušenosti a spolehlivá data. „Průkaz reinfekcí u řady osob společně s nejasnostmi ohledně vytvoření, přetrvávání a protektivity imunitní odpovědi podporuje doporučení očkování proti covid-19 i u osob, které v minulosti prokazatelně prodělaly infekci SARS-CoV-2,“ uzavřel problematiku Kynčl.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru