V Česku se objevila britská mutace koronaviru. Je nakažlivější a šíří se rychleji
Ilustrační foto
Chomutov

ČR - Národní referenční laboratoř (NRL) pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění zaznamenala na základě analýzy výsledků PCR vyšetření podezření na možný výskyt britské varianty koronaviru na území České republiky.

K podezření opravňuje diskrepance vyšetřovací soupravy PCR v úseku S proteinu, kdy v důsledku mutace (nebo nukleotidové záměny) na pozici 570 spike proteinu dochází ke snížení citlivosti detekce tohoto genu. Vzhledem k tomu, že souprava obsahuje ještě jemný cíl, současnými změnami nedotčený, není vyšetřování touto soupravou negativně ovlivněno.

Vzhledem k faktu, že z celosvětově osekvenovaných 18 018 klinických materiálů 17 535 spadá pod britskou variantu, je tento nález velmi silnou indicií, že změna jde na vrub Britské variantě. NRL nyní sekvenuje 10 materiálů s touto PCR charakteristikou a výsledky budou k dispozici příští týden.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru