PODVOD: Muž z Jirkova chtěl vydělat na bitcoinech, místo toho přišel o pořádný balík peněz!
ilustrační foto: CC0
Chomutov

Ústecký kraj, Chomutov - Chomutovští policisté se zabývají případem podvodného vylákání finanční hotovosti. Poškozený zřejmě naletěl podvodníkům, kteří prostřednictvím internetu nabízeli obchodování s tzv. kryptoměnou Bitcoin.

Muže z Jirkova v prosinci na internetu zaujala nabídka společnosti zabývající se nákupem a prodejem této měny. Poškozený tedy na nabídku zareagoval a na jejich stránce si měl vytvořit uživatelský profil. Poté byl podle svých slov kontaktován údajným zástupcem společnosti s tím, že má prostřednictvím účtu zřízeného na jejich stránkách uhradit určitou částku.

Následně od něho za pomoci jím poskytnutých osobních údajů, ale i díky tomu, že neznámým lidem údajně zastupujícím zmíněnou společnost umožnil dálkový přístup do svého počítače, postupně vylákali částku ve výši přesahující 1,3 milionu korun. "Ke svým finančním prostředkům se nyní poškozený nemůže dostat a namísto jejich vrácení se od něho zástupci společnosti údajně pokusili získat další peníze s legendou o odblokování již zaslaných prostředků. Rozhodl se tedy věc oznámit na policii. Podle zjištění policistů dotyčný zdaleka není jediný, komu se taková věc přihodila," sdělila policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Záminky podvodníků, jak z lidí vylákat peníze, jsou různé. Na policii byl oznámen případ muže z Lounska, který měl finanční prostředky získané z prodeje své nemovitosti postupně posílat do zahraničí. Činit tak měl na základě výzvy, která mu byla zaslána emailem ze zahraničí. Důvodem mělo být vyrovnání závazků po údajném zesnulém příbuzném z USA a následné odblokování dědictví ve výši několika milionů dolarů, které měl po uhrazení všech poplatků údajně získat. Poškozený měl na cizí zahraniční účty takto zaslat celkem 26.500 euro.

Policisté radí občanům, aby při využívání internetu byli obezřetní. Pokud je například zaujme nabídka nějaké investiční společnosti anebo jiného obchodníka, ať si nejprve zjistí o daném subjektu maximum informací z různých zdrojů.

"Nedoporučujeme se spoléhat pouze na informace, které o sobě na svých webových stránkách poskytne sám obchodník. Další údaje si lze často jednoduše vyhledat právě na internetu, kde lze získat nezávislé informace například z různých recenzí apod. Než tedy komukoliv poskytnete své osobní údaje a zřídíte si někde účet, zjistěte si, zda se jedná o ověřenou a solidní společnost a nejlépe se současně poraďte s někým z rodiny nebo známých.

Mějte na paměti, že nabídky snadného zhodnocení peněz, které znějí až příliš lákavě, jsou podezřelé. Stejně tak, pokud vás osloví cizí osoba přes email nebo sociální síť s nabídkou snadného získání velkého množství peněz (například z dědictví), nebuďte důvěřiví a nejprve si informace ověřte z jiných zdrojů," uzavřela policejní mluvčí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru