Mrzlo, až praštilo! Krušné hory hlásily skoro -25 °C, nyní dorazí sněžení
ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutovsko - Cestujete-li do práce autem a koronakrize z vás (ještě) neudělala nezaměstnané či vás (zatím) nepřipravila o živnost, nejspíše jste v pondělí ráno bojovali s námrazou na autě. Není se čemu divit, byla zima. Jako fakt zima, nejvíce v Krušných horách, kde naměřily mezi -20 až -25 °C. Ze soudobého pohledu brutální mráz se však nevyhnul ani nížinám. V nadcházejících dnech se oteplí, ale dorazí srážky a budou sněhové. Všude.

Tak se na to podívejme. Co lidé v severozápadních a severních Čechách v průběhu pondělního rána mohli spatřit na svých teploměrech? Například v Meziboří -6 °C, v Litvínově taktéž -6 °C, u mosteckého jezera -8 °C... Toť k nejmalebnější části Ústeckého kraje. Dále třeba v Žatci rtuť teploměru spadla až k plus minus -7,5 °C. To je docela málo, ale ne tak málo, aby byl pokořen rekord pro 11. leden z roku 1964, a to -20,0 °C. O Teplicích také možno říci, že teplo nerady, v cca 6:00 zaznamenaly -6 °C. Ptáte-li se, kdy Teplice prožily nejmrazivější 11. leden, odpověď zní, že v roce 1982, kdy bylo minimem -18,5 °C. Co řekněme Děčín? Mezi 4:00 až 5:00 rovných -5 °C, čili rekord z 11. ledna 1963 odolal s přehledem. Činí -16,1 °C. A ještě zmiňme například Varnsdorf – letos bezmála -10 °C (!), ale 11. ledna 1987 až -21,9 °C.

Co se naší metropole neboli Ústí nad Labem týče, Kočkov v roce 1987 naměřil až -20,3 °C, Vaňov v tentýž den, tzn. 11. 1. 1987, až -17,9 °C. O takové kose mohli Ústečané na počátku tohoto pracovního týdne pouze snít.

Oteplí se. Nicméně nikterak závratně a to hlavní – zasnění i nasněží, poměrně dost.

Úterý 12. ledna: Dimitrios, tak v berlínské Svobodné univerzitě nazvali cyklónu nad Skandinávií, která vtrhne do Česka, resp. její jižní okraj. Přinese s sebou frontu a srážky, z pohledu Krušných hor dosti vydatné. Sluníčka ubude na maximum, až do cca 19:00 bude oblačno až zataženo, spíše to druhé. Večer mraků ubude, ale jen decentně. Začínaje brzkým ránem a konče večerem bude sněžit, nejvíce v Krušných horách, nejméně v nížinách. Ostatně jako obvykle při srážkách chodících od severozápadu. Ovšem i tak v nížinách spadne až několik centimetrů sněhu. Spadne, ne že na zemi bude ležet několikacentimetrová sněhová pokrývka. Teploty totiž nebudou úplně idylické, v maximu se budou pohybovat mezi 1 až 4 °C. Nevadí, hurá na tramvaj a směr Meziboří (a výše).

Středa 13. ledna: Nadále působení tlakové níže Dimitrios. Takže znovu velká oblačnost a zejména ve večerním čase se sněžením. Aneb další várka pro Krušné hory. Je dost možné, vzhledem k teplotám ve večerních hodinách, že pár čísel napadne také ve velkoměstech typu Ústí, Most, Chomutov... Vítej, zimo! Středeční maxima mezi -1 až 2 °C, minima mezi -3 až 0 °C.

Čtvrtek 14. ledna: Vau – nejvyšší odpolední teploty mezi -3 až 0 °C, nejnižší ranní teploty mezi -6 až -3 °C, na zemi sníh, na nebi i modrá obloha a slunce (možná s výjimkou Krušných hor). Takto vypadá aktuální vize ohledně čtvrtka čtrnáctého.

Radikální oteplení? Minimálně do neděle 17. ledna žádné, spíše naopak! Jaká to zimní idylka, až na ten koronáč...

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru