Namísto sněhu inverze. Ani pravoslavné Vánoce zimním šarmem neokouzlí
ilustrační foto: CC0
Chomutov

Ústecký kraj - Vánoce skončily. Ale ne zcela. Podle juliánského kalendáře „náš“ 24. až 26. prosinec připadá na 6. až 8. leden, tedy na tuto středu až pátek. Nejen Rusové tak mají vánoční svátky teprve před sebou. Pokud i Vy „jedete“ podle juliánského, nikoli gregoriánského kalendáře, šťastné a veselé!

Třeba v roce 2016 byly „druhé“ Vánoce na sněhu, tenkrát ve dnech 6. až 8. ledna sníh ležel v Mostě i dalších zákoutích severozápadních a severních Čech. Letos bez šance, paní zima se rozhodla jak Vánoce 2020, tak i Vánoce 2021 ignorovat. Jak už napovídá titulek, namísto sněhové pokrývky nám bude muset stačit sychravý podzim.

ÚTERÝ 5. LEDNA

Ahmet. Také tam slyšíte Ahmed? Ještě aby ne, Ahmet je totiž tureckou variantou tohoto arabského jména. A právě takto meteorologové z berlínské Svobodné univerzity pojmenovali tlakovou níži, která v průběhu úterka dorazí k hranicím Česka. Ach ti Němci. Pro (snad) moudrý český národ je stěžejní to, že Ahmet bude do České republiky posílat teplejší vzduch, původem z Černého moře. Z toho plyne repríza pondělka, to znamená inverzní charakter počasí. Srážek celkem dost, ale v Polsku. Navíc převážně ve formě deště, čili soudruhům Polákům není co závidět. Na severozápadě a severu Čech více méně beze srážek (symbolické sněhánky se objevit mohou). Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 3 °C.

STŘEDA 6. LEDNA, TŘI KRÁLOVÉ (PRO NĚKTERÉ ŠTĚDRÝ DEN)

My tři králové nejdeme k vám, štěstí, zdraví letos jen po netu vinšujem vám... Bodejť by chudáci v rouškách a respirátorech chodili po českých domácnostech, vzhledem k aktuálním opatřením by dokonce ani nemohli, když jsou tři... Ať už středu strávíte jakkoliv, odzdobováním vánočního stromečku, nebo naopak přípravou štědrovečerní večeře, za skly oken se toho mnoho dít nebude. Ve smyslu zimy ani ň. Na řadě míst Česka bude padat sníh, někde i docela vydatně, Ústecký kraj ale srážkové pásmo opomine. Naprosto. Mraky ale ne, těch bude habaděj. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 2 °C, ráno v minimu kolem nuly.

ČTVRTEK 7. LEDNA (PRO NĚKTERÉ DEN NAROZENÍ PÁNĚ)

Čtvrteční nejvyšší odpolední teploty z pohledu sněhových vloček nebudou úplně katastrofální, okolo 0 až 2 °C, a nejnižší ranní teploty budou vcelku ideální, kolem -1 až -3 °C. Jenomže to by nějaké sněhové vločky musely dorazit, srážkové úhrny vypadá to budou nulové. „Klasický“ Boží hod vánoční byl z tohoto hlediska lepší, Krušné hory posypalo 5 až 10, sem tam přes 10 cm sněhu.

Ani na pátek 8. ledna, pravoslavného Štěpána, se sněhová bouře nerýsuje, totéž možno říci o sobotě 9. ledna, neděli 10. ledna... První polovina meteorologické zimy 2020/21 tedy s největší pravděpodobností v našich myslích místo nenajde. Ačkoli, tolik na denní světlo skoupých dní také nebývá každý rok. Třeba za rok (konečně) zažijeme bílé Vánoce, ideálně bez koronáče.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru