I přes sérii nehod a několik desítek mrtvých bylo vloni na dráze nejméně mimořádných událostí za posledních 17 let
Jeden člověk zemřel a 23 bylo zraněno při červencové nehodě v Českém Brodě. Foto: Drážní inspekce
Chomutov

ČR - Drážní inspekce v roce 2020 evidovala nejnižší počet mimořádných událostí za posledních sedmnáct let, přičemž při porovnání statistik s rokem 2019 se jedná o pokles o 21 %. Počet usmrcených však klesl pouze o 3 % a počet zraněných pak o 20 %.

"Největší podíl na nižším počtu mimořádných událostí v roce 2020 měl snížený počet nehod na drahách neželezničních včetně metra, kde se událo o 910 mimořádných událostí méně. Na železnici se pak událo o 78 mimořádných událostí méně s tím, že nejvíce jich Drážní inspekce zaznamenala v červenci, kdy se událo 134 mimořádných událostí, což je nejvíce v jednom měsíci za posledních 5 let. V tomto měsíci také zemřelo na železnici nejvíce osob (28). Z dlouhodobého hlediska je loňský počet mimořádných událostí nejnižší od roku 2004," uvedl Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce.

Celkový počet usmrcených na železnici se snížil o dva případy na 239 osob a počet zraněných se v porovnání s rokem 2019 o 41 zvýšil na 278 osob. Největší vliv na počty usmrcených osob ve statistických výstupech Drážní inspekce každoročně zaujímají střety vlaku s člověkem (chůze po tratí, přecházení kolejí mimo přejezd), přičemž v roce 2020 byl počet těchto případů i usmrcených při nich téměř totožný s rokem 2019 a 78 % těchto nehod v roce 2020 bylo s následkem smrti.

Statistika MU

Výraznější pokles zaznamenala Drážní inspekce u střetnutí na železničních přejezdech, a to o 19 %, což se pozitivně projevilo i na počtu usmrcených, kterých však bylo méně jen o 9 %. Stejně jako v předchozím roce byl i v roce 2020 nejtragičtějším měsícem červenec, kdy se na přejezdech stalo na 26 střetnutí, při nichž zemřelo 7 osob.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru