Silvestrovskou noc doprovodí mraky. Jaké bude počasí na začátku nového roku?
Ilustrační foto
Chomutov

Ústecký kraj - Jste-li úctyhodnějšího věku, možná v těchto dnech v myšlenkách cestujete zpět do pozdních sedmdesátek. Řeč je konkrétně o přelomu let 1978 a 1979. Silvestrovská noc tehdy byla vyloženě magická, alespoň co se povětrnostních podmínek týče.

Tehdy se v Česku ochladilo až o 31 °C – Pardubice na Silvestra naměřily až 12 °C, na Nový rok v ranních hodinách naopak až -19 °C. Jak to vypadalo u nás? Příkladem do Žatce Silvestr 1978 přinesl až 10,6 °C s tím, že do rána se ochladilo o 28,8 °C. Nový rok 1979 byl z dnešního pohledu docela brutální. Třeba Nová Ves v Horách zaznamenala minimum -24,1 °C a maximum -14,8 °C, ve Varnsdorfu bylo minimem -20,5 °C a maximem -13,0 °C. Ani v Teplicích se lidé neohřáli – k ránu až -19 °C, přes den nanejvýše -10 °C. Navíc napadlo x čísel sněhu, většinou mezi 5 až 15 cm. Zmíněný Varnsdorf v jitřním čase hlásil 20 cm hlubokou sněhovou pokrývku.

Od té doby něco takového Česko nezažilo. A přinejmenším o silvestrovské noci 2020/2021 ani nezažije. Ať už budete silvestrovskou noc 2020/2021 trávit jakýmkoliv způsobem, zřejmě jak PES štěká, počasí nijak vzrušující nebude. Dobrou zprávou je, že nijak nenaruší mostecký ohňostroj, tradičně od 19:00, netradičně na Hněvíně, nejvyšším bodě ve městě. Což je dobře, dobře viditelný bude z mnoha míst (i na JůTubu, což ocení např. přátelé žijící na druhém konci světa).

„Tady vidím velký špatný,“ prohlásila nejednou legenda jménem Jolanda. Co by řekla při pohledu na aktuální předpověď pro severozápad/sever Čech? Ta zní následovně:

SILVESTR

V noci a ráno převážně oblačno až zataženo, jen ojediněle až polojasno. K tomu mráz, resp. nejčastěji mezi -2 až -5 °C. Před posledním polednem roku 2020 oblačnosti začne ubývati a ještě před západem slunce se mnohde vyčasí na jasno až skoro jasno. Nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám okolo 0 až 2 °C. Srážky na 99,9 % žádné.

SILVESTROVSKÁ NOC

V čase 19:00 se poprvé v historii nad mosteckým kopcem Hněvínem rozzáří silvestrovský/novoroční ohňostroj. Tou dobou již bude nebe nad Mostem, vlastně většinou, možná dokonce celým Ústeckým krajem oblačné až zatažené. Ale pršet ani sněžit nebude. Teploměry budou v 19:00 ukazovat přibližně -2 °C, o půlnoci zrovna tak. Ale to nám může být jedno, v devět večer máme přeci všici večerku. Nebo snad má někdo v plánu rebelovat, vzepřít se PSÍ vůli?!

NOVÝ ROK

Ve středu 30. prosince 2020 se 100 % území Ústeckého kraje probudilo do plně slunného dne – na obloze ani mráček. Na Nový rok 2021 toto nehrozí. Naopak, bílošedá obloha kam se podíváš je novoroční jistotou. I tentokrát se žádnými srážkami. Později mráčků darabáčků ubude a sem tam se ukáže slunce, snažíce se nám říci, že bude lépe. Snad. Jednou určitě. Po západu slunce se pak postupně vyjasní, tedy nebudeme-li počítat trochu té vysoké oblačnosti. Nejvyšší odpolední teploty okolo nuly, nejnižší ranní teploty kolem minus trojky, cca.

A JE PO VŠEM (2. LEDEN)

Jako by to bylo včera, co jsme v obchodech a na internetech sháněli vánoční dárky. A ejhle, najednou je po svátcích. Po všech. Vypadá to, že sobotní den si pro nás připravil nízkou inverzní oblačnost a z toho vyplývající denní maxima do 0 °C. Zdá se, že řada míst prožije tzv. ledový den (teplota nepřekročí -0,1 °C). Před východem slunce, než dorazí nízká inverzní oblačnost, se stihne ochladit na plus minus -3 až -5 °C. Sněhové vločky samo sebou nula nula nic.

I v nížinách celodenní mráz a na zemi alespoň 5 cm sněhu? Pro tuto chvíli nadále utopie. Zima 2020/21 prozatím žádná sláva, což?

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru