Sníh si s námi lehce zakoketoval. Dočkáme se ještě letos pořádné chumelenice?
ilustrační foto: CC0
Chomutov

Ústecký kraj - Duch letošních Vánoc si pro Česko včetně severozápadních a severních Čech připravil další dárek – chumelenici. Kdy? Od pondělí 28. prosince večerních hodin do úterý 29. prosince brzkých ranních hodin. Kde? Ve všech nadmořských výškách, s tvorbou souvislé sněhové pokrývky i v Hřensku, v němž se nachází bod s nejnižší nadmořskou výškou Česka (zároveň i Ústeckého kraje). Přesně toto o posledním víkendu roku 2020 slibovaly numerické modely.

Vánoční týden, tedy období od 21. do 27. prosince, bylo vůbec akční. V úterý a ve středu, těsně před Štědrým dnem, bylo takové teplo, že padaly teplotní rekordy. Žatec se po úterním poledni dočkal až 13,5 °C a nejenže prožil nejteplejší 22. prosinec všech zaznamenaných dob (padl rekord z roku 1989, a to 13,0 °C), ale k tomu byl nejteplejším místem v celém Česku. Druhým byly mimochodem kadaňské Tušimice, s maximální teplotou 13,4 °C.

Následně se citelně ochladilo a Krušné hory pokryl sníh. Pakliže jste např. na Štěpána vyrazili na střechu Ústeckého kraje, mohli jste narazit na 5 až 10 cm sněhu. Žádný extrém, ale přesto nebylo nutné o bílých Vánocích pouze snít. Nížiny ale paní zima opomenula, a tak stále platí, že sníh v nížinách ležel jen v prvních třech až čtyřech dnech prosince a tedy meteorologické zimy (připomeňme, že nejvíce sněhu, cca 4 cm, spadlo v Mostě a bezprostředním okolí).

Avšak jak už bylo nastíněno, čekání nížin na další příděl sněhu nebude věčné. Takže jak, překvapí nás úterní jitro zimní atmosférou jak se sluší a patří?

ÚTERÝ 29. PROSINCE

Přes naši zemičku přejde okluzní fronta spojená s tlakovou níží se středem nad Lucemburskem, plus minus. V českém vzdušném prostoru bude od pondělního večera do úterních cca 5 až 6 hodin. Do Čech, na Moravu aj do Slezska přinese srážky, které budou vzhledem k relativně nízkým teplotám povětšinou sněhové, v případě Čech výhradně sněhové. Podle původních prognóz měl Ústecký kraj patřit k těm částem republiky, které budou sněhem obdařeny nejvíce. Situace se nicméně pozměnila. Trajektorie, vlastně charakter okluzní fronty jako takový bude jiný, a proto se situace z počátku tohoto měsíce opakovat nebude. Zasněží, především v severní oblasti Ústeckého kraje, bohužel teploty z pohledu sněhových vloček nebudou zrovna pětihvězdičkové.

Čili: Víceméně po celý den oblačno, přechodně až polojasno, zpočátku se sněžením, poté již beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 5 °C, ráno v minimu kolem -3 až -1 °C. I když se tím pádem ráno probudíme do sněhobílého dne, brzy se vše rozplyne...

STŘEDA 30. PROSINCE

Hermine, takové je jméno tlakové níže, která bude uprostřed zkráceného pracovního týdne diktovat počasové tempo v Česku. V praxi se můžeme těšit na polojasnou oblohu, v noci, ráno a večer dokonce jasnou, a k tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 4 °C, ráno v minimu kolem -2 až 0 °C.

SILVESTR 2020 aneb NEJPOZDĚJI V 9 DOMA

Již nějaký ten pátek na nás dohlíží ČOKL. A protože umí být dosti přísný, v poslední den roku nám nedovolí být venku déle než do 20:59:59. Silvestr 2020 se tak bude od uplynulých Silvestrů poněkud lišit. Jak moc, to uvidíme za několik desítek hodin. Co se počasí týče, to má vlastní pravidla, ČOKL NEČOKL. Vypadá to, že se na Silvestra dočkáme slunečních paprsků, z důvodu pramalého, resp. žádného množství mraků na nebi. I na přelomu let 2020 a 2021 by mělo být pěkně, tož tak. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 4 °C, ojediněle až 5 °C, ráno v minimu kolem -1 až 1 °C.

Na Nový rok se momentálně rýsuje spíše inverzní charakter počasí, zkrátka zima v pravém slova smyslu v dohledné době nedorazí.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru